Γεωδυναμικές Καταστροφές και Επιπτώσεις στη Διοίκηση, στην Οικονομία και στις Υποδομές. Μελέτη Περίπτωσης Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1448090 966 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-31
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λέκκα Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Σ. Λόζιος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Π. Νομικού,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ν. Βούλγαρης,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωδυναμικές Καταστροφές και Επιπτώσεις στη Διοίκηση, στην Οικονομία και στις Υποδομές. Μελέτη Περίπτωσης Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωδυναμικές Καταστροφές και Επιπτώσεις στη Διοίκηση, στην Οικονομία και στις Υποδομές. Μελέτη Περίπτωσης Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.
Περίληψη:
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, έγινε σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και έπληξε τουλάχιστον 12 χώρες. Τα θανατηφόρα κύματα έφθασαν στην Αφρική με το πλέον απομεμακρυσμένο να καταγράφεται στη Νότιο Αφρική, 5.000 μίλια μακριά από το επίκεντρο του σεισμού. Με περίπου 225.000 θανάτους, ήταν η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί στην ιστορία, συγκριτικά με τον σεισμό το 1976 στο Tangshan της Κίνας και τον σεισμό του 1970 στην περιοχή Bhola και με τον κυκλώνα ανατολικά του Πακιστάν (Μπανγκλαντές).
Το τσουνάμι προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο ξέσπασμα αγανάκτησης, καλής θέλησης και βοήθειας, με γενναιόδωρες υποσχέσεις στήριξης που πρόσφεραν την ελπίδα ότι οι ρημαγμένες περιοχές θα μπορέσουν να ανακάμψουν.
Η εμπειρία έχει δείξει ωστόσο, ότι οι αρχικές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των περιοχών από φυσικές καταστροφές είναι συνήθως ανεκπλήρωτες και η δημοσιογραφική κάλυψη για το συμβάν φθίνει με τη διεθνή προσοχή να στρέφεται αλλού.
Η ανασυγκρότηση των περιοχών διήρκησε πέντε χρόνια ή περισσότερο σε πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει έχει εκτιμηθεί το κόστος της καταστροφής και ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σχετικά μικρές για τις χώρες στο σύνολό τους, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τις τοπικές κοινότητες. Η Ινδονησία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ η Σρι Λάνκα, η Ινδία, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη ήταν επηρεάστηκαν σημαντικά. Πέρα από τις απώλειες των ζωών και των οικονομικών αποζημιώσεων, οι επηρεαζόμενες περιοχές αντιμετώπισαν επίσης κοινωνική ανισορροπία και εκτεταμένα τραύματα.
Η τουριστική βιομηχανία παρόλο που επλήγη βαθύτατα έχει ανακάμψει γρήγορα, παρόλο που οι παράκτιες περιοχές εξακολουθούν να υποφέρουν από την μείωση των τουριστών. Τέλος, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές έχουν γίνει ωστόσο κινούνται με αργό ρυθμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων, Περιβάλλον, Φυσικές Καταστροφές. Τσουνάμι, Ινδονησία, Σεισμός, Τουριστική Βιομηχανία, Ινδικός Ωκεανός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
91
Master_Lekka_Christina (2).pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο