Κριτική έκδοση κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα, Αντίοχου Ευαγγελάτου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1448151 731 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορική και Συστηματική Μουσικολογία
Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-24
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Βρεττού Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Νικόλαος Μαλιάρας, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ,
2. Ίρμγκαρντ Lerch – Καλαβρυτινού, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ,
3. Ιωάννης Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κριτική έκδοση κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα, Αντίοχου Ευαγγελάτου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κριτική έκδοση κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα, Αντίοχου Ευαγγελάτου
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΤΜΣ του ΕΚΠΑ και αποτελεί κριτική έκδοση του κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Ο Ευαγγελάτος υπήρξε μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα του 20ου αιώνα που κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων συνθετών της δεύτερης γενιάς της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μουσικής και παράλληλα υπήρξε διαπρεπής αρχιμουσικός και παιδαγωγός. Το κουαρτέτο εγχόρδων σε λα ελάσσονα συνέθεσε το 1930 στη Βιέννη. Έκτοτε το έργο παραμένει ανέκδοτο και οι εκτελέσεις αυτού πραγματοποιούνται από φωτοαντίγραφα του χειρόγραφου μουσικού υλικού που είναι ασαφές, δύσχρηστο και με λάθη.

Σκοπός της έκδοσης είναι η αποκατάσταση του μουσικού κειμένου, η μεταφορά αυτού από τη χειρόγραφη στη σύγχρονη ψηφιακή γραφή και η μέσω αυτών διάδοση και ανάδειξη ενός έργου άρτιας τεχνικής και έμπνευσης που είναι μέρος της ιστορίας της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μουσικής.

Η αποκατάσταση έγινε στην κατεύθυνση της χρηστικότητας της έκδοσης καθώς και της ορθότητας του μουσικού κειμένου και της πιστότητας του σε σχέση με τις πηγές και αφορούσε όλα τα δομικά στοιχεία της μουσικής σύνθεσης όπως αποτυπώθηκαν με τη μουσική σημειογραφία, δηλαδή θέματα φθόγγων, μελωδίας και αρμονίας, ρυθμικών στοιχείων, ενδείξεων δυναμικής, ενδείξεων άρθρωσης και τεχνικής παιξίματος.

Εκτός της κριτικής έκδοσης, η διατριβή περιλαμβάνει ιστορική εισαγωγή με το βίο και το πολύπτυχο έργο του Αντίοχου Ευαγγελάτου που περιελάμβανε τους τομείς της σύνθεσης, της διεύθυνσης ορχήστρας, της διδασκαλίας και του διοικητικού έργου. Όλες οι πτυχές της δράσης του κινούνταν γύρω από τον ίδιο άξονα, αυτόν της ανάδειξης του έργου των ελλήνων μουσουργών και της ανάπτυξης της μουσικής και εν γένει πολιτισμικής ζωής του τόπου.

Η σύγχρονη και εύχρηστη κριτική έκδοση του Κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα του Αντίοχου Ευαγγελάτου που κατατέθηκε δια της παρούσης αποτελεί συμβολή στην επιστήμη μέσω της διάσωσης και ανάδειξης ενός έργου που είναι μέρος της ιστορίας της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μουσικής και συνολικά της νεοελληνικής έντεχνης δημιουργίας και διεκδικεί τη θέση του στο ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Μουσική
Λέξεις-κλειδιά:
Αντίοχος Ευαγγελάτος, Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής, Κουαρτέτο εγχόρδων σε λα ελάσσονα, Ανέκδοτο έργο, Κριτική έκδοση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
196
Κριτική έκδοση κουαρτέτου εγχόρδων σε λα ελάσσονα Αντίοχου Ευαγγελάτου_ Κωνσταντίνα Βρεττού 150101.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο