Απομόνωση, ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός της γ-ορυζανόλης και της πολικής γ-ορυζανόλης από παραπροϊόντα μύλευσης του ρυζιού (Oryza sativa L.)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1449983 474 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σπηλιοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητάκου Σοφία, καθηγήτρια, Φαρμακευτική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απομόνωση, ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός της γ-ορυζανόλης και της πολικής γ-ορυζανόλης από παραπροϊόντα μύλευσης του ρυζιού (Oryza sativa L.)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απομόνωση, ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός της γ-ορυζανόλης και της πολικής γ-ορυζανόλης από παραπροϊόντα μύλευσης του ρυζιού (Oryza sativa L.)
Περίληψη:
Το πίτουρο είναι το σημαντικότερο υποπροϊόν της επεξεργασίας του ρυζιού από την εκχύλιση του οποίου προκύπτει το ρυζέλαιο (Rice Bran Oil - RBO). Το RBO είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις και ω-6 λιπαρά οξέα αλλά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια χάρη στην υψηλά ποσοστά γ-ορυζανόλης, η οποία εμφανίζει πληθώρα φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Αν και θεωρείται ως ένα από τα έλαια με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες στον κόσμο, δεν είναι ευρέως γνωστό. Η πολύπλοκη διαδικασία εξευγενισμού που το καθιστά ίσως πιο ακριβό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια μπορεί να αντισταθμιστεί από την σωστή εκμετάλλευση και την ανακύκλωση των υποπροϊόντων και των αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία του ρυζιού με ευεργετικά οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία. Από το 2009 και μετά παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του RBO από το αγοραστικό κοινό κυρίως της Ασίας, γεγονός που καθιστά το RBO και τα υποπροϊόντα του ρυζιού, μία προσοδοφόρα επιχειρηματική ευκαιρία. Αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον της επιστημονική κοινότητας παγκοσμίως για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των συστατικών του.
Στα πλαίσια αυτής της εργασίας αναπτύχθηκε μέθοδος ποσοτικοποίησης της γ-ορυζανόλης (γOR) και της πολικής γ-ορυζανόλης (PγOR) στα παραπροϊόντα μύλευσης του ρυζιού που θα επιτρέπει την επιλογή της πιο πλούσιας πρώτης ύλης για τη μετέπειτα απομόνωση των επιμέρους ενώσεων τους με τη χρήση διαφόρων χρωματογραφικών τεχνικών.
Μελετήθηκαν συνολικά 12 δείγματα -δέκα δείγματα πίτουρου και δύο δείγματα φλοιού- τα οποία είναι υποπροϊόντα της επεξεργασίας του ρυζιού. Προήλθαν από την αποφλοίωση και τα διάφορα στάδια της μύλευσης του λευκού και κίτρινου (parboiled) ρυζιού της ποικιλίας Gladio και του λευκού ρυζιού της ποικιλίας Ronaldo. Από τα δείγματα παρασκευάστηκαν τα εκχυλίσματα ρυζελαίου και φλοιού, τα οποία αναλύθηκαν με την τεχνική HPLC. Με την ανάπτυξη κατάλληλης μεθόδου και την κατασκευή καμπύλης αναφοράς για την γOR και την PγOR πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός των ομάδων αυτών στο πίτουρο και στο φλοιό.
Με βάση τα αποτελέσματα του ποσοτικού προσδιορισμού επιλέχθηκε το πιο πλούσιο δείγμα σε γOR & PγOR. Το δείγμα αυτό εκχυλίστηκε και με την ανάπτυξη κατάλληλης μεθόδου στην Χρωματογραφία Κατανομής με Φυγοκέντριση (CPC) η PγOR κλασματώθηκε και διαχωρίστηκε από τη γOR. Με την εφαρμογή επιπλέον χρωματογραφικών τεχνικών στα κλάσματα του CPC απομονώθηκαν μέσω semi prep-HPLC έξι ενώσεις της γOR και μέσω SFC-MS απομονώθηκαν έξι ενώσεις της
9
PγOR. Η ταυτοποίηση των απομονωμένων ενώσεων έγινε με εφαρμογή φασματοσκοπικών (1D & 2D NMR), φασματομετρικών (HRMS) μεθόδων και μελέτη των βιβλιογραφικών δεδομένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
πολική γ-ορυζανόλη, γ-ορυζανόλη, πίτουρο ρυζιού, ρυζέλαιο, RBO
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187
Αριθμός σελίδων:
235
2017_RBO_SPILIOPOULOU MARIA_ΜΔΕ.pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο