Η διεθνής προστασία της πολιτιστικής κληρονομιίας: από τις διακρατικές συγκρούσεις στον θρησκευτικό εξτρεμισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:1450015 343 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-11-25
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Ζαφειριάδου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουέλα Δούση. Αναπληρώτρια καθηγήτρια. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διεθνής προστασία της πολιτιστικής κληρονομιίας: από τις διακρατικές συγκρούσεις στον θρησκευτικό εξτρεμισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η εργασία αποτελεί μια περιγραφή της εξέλιξης του διεθνούς θεσμικού πλαισίου, των κανόνων που υιοθετήθηκαν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιπτώσεις πολεμικών συγκρούσεων. Οι καταστροφές και φθορές οδήγησαν στην ενδυνάμωση του διεθνούς δικαίου για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αυτών, αρχικά στο πλαίσιο των διακρατικών συρράξεων. Εν συνεχεία, οι κανόνες επεκτάθηκαν να συμπεριλάβουν τις εμφύλιες συγκρούσεις, ενώ ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού ως απειλή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά οδήγησε σε ένα νέο διακηρυκτικό πλαίσιο αρχών. Παράλληλα, εξελίχθηκε η απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, ενώ η προστασία συμπληρώνεται από το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα καταστατικά διεθνών ποινικών δικαστηρίων.
Παρέχεται όμως επαρκής προστασία στα πολιτιστικά αγαθά ή παρατηρούνται ελλείψεις; Ποια η σχέση μεταξύ των καθεστώτων προστασίας; Ποια είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO στην κάθε είδους πρόκληση; Πού χωρούν βελτιώσεις; Προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά εξετάζονται συνοπτικά περιπτώσεις καταστροφής στο πλαίσιο διακρατικών και εμφύλιων συγκρούσεων αλλά και ηθελημένης ισοπέδωσης μνημείων όπως η καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα Bamiyan στο Αφγανιστάν από το καθεστώς των Ταλιμπάν και η πρόσφατες επιθέσεις του ISIS στην πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ και της Συρίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική κληρονομιά, UNESCO, συγκρούσεις, συμβάσεις, εξτρεμισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
51
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

896 Ζαφειριάδου, Κωνσταντίνα.pdf
634 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.