Αποτελεσματικότητα τεχνητής διατροφής σε πάσχοντες από οξεία παγκρεατίτιδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1452775 588 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-11
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Σκόντζου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γ. Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Αν. Κοτανίδου, Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική", ΕΚΠΑ
Χρ. Μαρβάκη, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτελεσματικότητα τεχνητής διατροφής σε πάσχοντες από οξεία παγκρεατίτιδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτελεσματικότητα τεχνητής διατροφής σε πάσχοντες από οξεία παγκρεατίτιδα
Περίληψη:
Η έγκαιρη εφαρμογή προγράμματος εντερικής διατροφής, σε ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα της ολικής παρεντερικής διατροφής. Η αποφυγή της παγκρεατικής δραστηριότητας δεν σχετίζεται με τη μείωση της νοσηρότητας ή της θνητότητας. Αντιθέτως είναι υπεύθυνη για την ατροφία του εντερικού βλεννογόνου και την διακοπή του προστατευτικού εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπλοκών λόγω γενικευμένης λοίμωξης του οργανισμού.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της τεχνητής διατροφής, της σημασίας της πρώιμης εντερικής σίτισης και της ανοσοδιατροφής στην αναχαίτιση των επιπλοκών και στην βελτίωση των ασθενών με σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Συστηματική ανασκόπηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Scopus, Pubmed, The Cochrane Library και Scopemed. Η αναζήτηση αφορούσε μόνο προοπτικές μελέτες και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Κριτήρια για την αξιολόγηση της έκβασης ήταν η μείωση της συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης, η διάρκεια νοσηλείας, τα ποσοστά των επιπλοκών και η θνητότητα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εντοπίστηκαν 3 προοπτικές μελέτες και 11 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με 1244 ασθενείς. Η υπεροχή της εντερικής σίτισης έναντι της παρεντερικής επιβεβαιώνεται σε 6 κλινικές δοκιμές ενώ η πρώιμη εντερική σίτιση συνδέεται με τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και θνητότητας. Η διάρκεια νοσηλείας ήταν μικρότερη για τους ασθενείς που υποβάλλονταν σε εντερική διατροφή και ακόμη πιο σύντομη για τους ασθενείς που ελάμβαναν και ανοσοδιατροφή. Σε (1) προοπτική μελέτη δεν σημειώθηκε καμία διαφορά ούτε στα ποσοστά των επιπλοκών ούτε στη διάρκεια νοσηλείας ενώ σε 3 μελέτες βρέθηκαν στοιχεία υπεροχής της πρώιμης εντερικής διατροφής όσον αφορά την εξάλειψη της θνητότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χορήγηση πρώιμης εντερικής διατροφής με ή χωρίς ανοσοδιατροφή, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναστροφή της επιδείνωσης των ασθενών με σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα και συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την ολική παρεντερική διατροφή.
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία παγκρεατίτιδα, Διατροφή, Θρέψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
30
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ).pdf
776 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.