Το Υπουργείο Ανάπτυξης ως επιτελικός φορέας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1452823 369 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κράτος και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-12-10
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Μπικάκη Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Κουταλάκης. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Γεωργία Γιαννακούρου. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης ως επιτελικός φορέας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του Υπουργείου Ανάπτυξης ως επιτελικού φορέα για την περιφερειακή ανάπτυξη, Η ανάπτυξη τη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι κομβικής σημασίας και αποτελεί τη μοναδική λύση διεξόδου από την κρίση. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα διέρχεται μια κοινωνική κρίση που δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη εποχή. Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης διογκώνονταν επί σειρά ετών μέσα από λανθασμένες πολιτικές και η αναστροφή αυτών των αρνητικών τάσεων θα απαιτήσει χρόνο. Επιπλέον, μια κρίση τέτοιων διαστάσεων απαιτεί μεταρρυθμιστικές αλλαγές μεγάλης εμβέλειας στην Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάδυση μιας νέας, δυναμικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελεί επιτελικό φορέα του κράτους για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ναυτιλία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας με ισόρροπη ανάπτυξη στις περιφέρειες. Βασικός στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει τη σημασία του φορέα για την ανάπτυξη της χώρας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έγινε απόπειρα μιας κατά το δυνατό πληρέστερης καταγραφής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μέσω διερεύνησης της κείμενης νομοθεσίας, βιβλιογραφίας, αρθρογραφίας.
Η προσέγγιση των θεμάτων της έρευνας διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας. Αναλύονται οι έννοιες της διοίκησης, της γραφειοκρατικής οργάνωσης του κράτους, του νέου δημόσιου μάνατζμεντ, της διοίκησης ολικής ποιότητας. Επιπλέον, προσδιορίζονται οι αρχές διοίκησης, λειτουργίας και οργάνωσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η καταγραφή του θεσμικού πλαισίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Επίσης παρουσιάζονται τα σημερινά οργανογράμματα των υπηρεσιών αλλά και η πρόταση για την μελλοντική διοικητική αναδιάρθρωση του φορέα. Το τρίτο κεφάλαιο αποτελεί αναλυτική παρουσίαση του ανθρώπινου δυναμικού του φορέα με τη χρήση στατιστικών πινάκων και διαγραμμάτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της επιτελικότητας, παρουσιάζονται στοιχεία όσον αφορά τον διαχωρισμό αλλά και το μέγεθος των αρμοδιοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση, έτσι όπως αυτά κατεγράφησαν από τις ομάδες καταγραφής και ανάλυσης υφιστάμενης κατάστασης που διενήργησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για λογαριασμό του ΟΟΣΑ. Επιπλέον γίνεται αναφορά για τα νέα δεδομένα που έφερε ο νόμος του Καλλικράτη στην ελληνική δημόσια διοίκηση και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ανάπτυξης. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη της περιφέρειας και των δήμων της χώρας είναι αναμφισβήτητη και εξαιρετικά αναγκαία για την Ελλάδα, την δεδομένη χρονική στιγμή που δοκιμάζεται από την κρίση. Η νέα περιφερειακή στρατηγική που εγκαινιάζεται με τον Καλλικράτη φιλοδοξεί ότι θα αυξήσει την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, θα εντάξει ώριμα έργα στην κοινοτική χρηματοδότηση και θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των επενδύσεων. Επικεντρώνεται κυρίως στους δυο τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους τον Ν. 3299/2004 και τον Ν. 3908/2011, αλλά και στον Ν. 3894/2010, το νόμο "Fast Track", για την ταχύτερη υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους. Τέλος το έκτο κεφάλαιο αποτελεί μελέτη περίπτωσης για την αποτυχία επένδυσης στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, μια προσπάθεια που αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της χώρας, μέγιστης γεωπολιτικής σημασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, οργάνωση, διοίκηση, συστήματα διοίκησης, νέο δημόσιο μάνατζμεντ, διοίκηση ολικής ποιότητας, ανθρώπινο δυναμικό, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, περιφερειακή ανάπτυξη, επιτελικότητα, επιτελικές αρμοδιότητες, επενδύσεις, ΕΣΠΑ, Καλλικράτης, αποτυχία επένδυσης στον Αστακό, διαχείριση κρίσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
216
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

626 ΜΠΙΚΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΙΑ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.