Η διαχείριση του στρες σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους

Διπλωματική Εργασία uoadl:1453031 720 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-19
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ξενάκη Νιόβη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Κόκκινος Αλέξανδρος, Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαχείριση του στρες σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ασθένειες στις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει ποσοστό σωματικού λίπους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία. Πέρα από την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την παρατεταμένη και υπερβολική ενεργοποίηση του συστήματος του στρες.

Σκοπός
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος διαχείρισης του στρες διάρκειας οκτώ εβδομάδων με σκοπό την απώλεια βάρους και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

Μεθοδολογία
Ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 45, με μέση ηλικία γύρω στα 45 έτη, όπου επισκέπτονταν το εξωτερικό ιατρείο παχυσαρκίας του Λαϊκού νοσοκομείου με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους. Από τα 45 άτομα, τα 22 ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης και τα υπόλοιπα 23 στην ομάδα ελέγχου. Σε όλα τα άτομα δόθηκε ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής και επιπλέον η ομάδα παρέμβασης παρακολούθησε το παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και αλλαγής του τρόπου ζωής 8 εβδομάδων. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε τη διαφραγματική αναπνοή, την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, τον καθοδηγούμενο οραματισμό και την αλλαγή του τρόπου σκέψης αντικαθιστώντας τις εσφαλμένες διατροφικές επιλογές με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Υλοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και ένας αριθμός ερωτηματολογίων (Healthy Lifestyle and Personal Control Questionnaire HLPCQ, Κλίμακα αντιλαμβανόμενου στρες Perceived Stress Scale, PSS 14, Κλίμακα Εστίας Ελέγχου Υγείας ΜΗLC, Ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων FFQ, Ερωτηματολόγιο κατάθλιψης BDI) συμπληρώθηκε στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης.

Αποτελέσματα
Οι ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης πέτυχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της τιμής του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου [ΔBMI = 3,1 vs 1,74 kg / m2 (ρ <0,001)]. Επιπλέον, τα άτομα στο πρόγραμμα διαχείρισης του στρες εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα κατάθλιψης και αντιλαμβανόμενου στρες και μείωσαν το κέντρο ελέγχου βασισμένο στην τύχη, συγκριτικά με τα επίσης θετικά αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου.

Συμπεράσματα
Η εφαρμογή ενός προγράμματος διαχείρισης του στρες 8 εβδομάδων συνέβαλε στην απώλεια βάρους σε έλληνες υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Καλό θα είναι να υλοποιηθούν περαιτέρω μεγαλύτερες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων διαχείρισης του στρες στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Παχυσαρκία, Τεχνικές διαχείρισης, Απώλεια βάρους
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
63
Xenaki Niovi master.pdf (949 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο