Τουριστική ανάπτυξη και χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1455031 476 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κράτος και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-10-23
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Παπαδημήτρη Μαρία-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Χρυσανθάκης. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Γεωργία Γιαννακούρου. Αναπληρώτρια καθηγήτρια. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τουριστική ανάπτυξη και χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να καταδείξει την σχέση μεταξύ χωροταξικού σχεδιασμού και τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός για αρκετές δεκαετίες υπήρξε ατελής. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού περιόρισε τις δυνατότητες για μία βιώσιμη ανάπτυξη εμποδίζοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, φιλόδοξες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ανέκυψαν από την έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού προσφεύγοντας σε μικρότερης κλίμακας χωρικούς σχεδιασμούς όπως οι περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Η εργασία εξετάζει την εξέλιξη του χωροταξικού σχεδιασμού έχοντας ως αφετηρία το Σύνταγμα του 1975. Η μελέτη αυτή αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι πιο γενικό και εξετάζει συνοπτικά την πολιτική που ακολουθήθηκε από το Ελληνικό Κράτος στον τομέα του τουρισμού, την σχέση μεταξύ χωροταξικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την σχέση μεταξύ χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Το δεύτερο, ειδικό μέρος εξετάζει την εξέλιξη της νομοθεσίας του χωροταξικού σχεδιασμού και τη σχετική νομολογία το Συμβουλίου της Επικρατείας από το Σύνταγμα του 1975 μέχρι και σήμερα. Η εργασία αυτή επιχειρεί να προσεγγίσει τις μεταβολές στη νομοθεσία κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης και να συγκρίνει τις νεότερες ρυθμίσεις με τις παλαιότερες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τουριστικές, σε καθορισμένες περιοχές. Περαιτέρω, η εργασία αυτή εξετάζει, με την βοήθεια της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας τις πιο σύγχρονες μορφές χωροταξικού σχεδιασμού που αφορούν επενδύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων – Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α και Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων - Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε). Aυτές οι σύγχρονες μορφές σχεδιασμού επιχειρούν να μειώσουν την γραφειοκρατία και με τον τρόπο αυτό να προσελκύσουν προσοδοφόρες επενδύσεις. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε συμμόρφωση προς τις αντίστοιχες συνταγματικές επιταγές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
χωροταξικός σχεδιασμός, βιώσιμη ανάπτυξη, τουρισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
130
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

875 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗ, ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ.pdf
971 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.