Η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο Τομέα, προβλήματα στην εφαρμογή της και προοπτικές βελτίωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1502251 441 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κράτος και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014-10-20
Έτος εκπόνησης:
2014
Συγγραφέας:
Καλπακίδου Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνης Μακρυδημήτρης. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο Τομέα, προβλήματα στην εφαρμογή της και προοπτικές βελτίωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο τομέα και η προστασία του διωκόμενου υπαλλήλου, αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Μέσω της ανάλυσης του θεσμικού πλαισίου καθώς και της κριτικής βιβλιογραφικής μελέτης, αναδεικνύονται τα προβλήματα εφαρμογής της πειθαρχικής διαδικασίας, και προτείνονται τρόποι επίλυσής τους.
Η ιστορική διαδρομή του πειθαρχικου δικαίου, η σχέση του με το ποινικό, τα πειθαρχικά παραπτώματα και οι ποινές καθώς και η σημασία των πειθαρχικών οργάνων αναλύονται στο εισαγωγικό κεφάλαιο της εργασίας. Με δεδομένο ότι οι "επίορκοι" δημόσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, εξετάζεται και ο ρόλος του πειθαρχικού δικαίου στην "εποχή των μνημονίων".
Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή των σταδίων της πειθαρχικής διαδικασίας, από την προκαταρκτική εξέταση μέχρι την έκδοση πειθαρχικής απόφασης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κύριο χαρακτηριστικό της (αυτοτέλεια και ανεξαρτησία), στο θεσμό της παραγραφής και στις πράξεις έναρξης της πειθαρχικής δίωξης. Οι αλλαγές του Ν.4093/2012 στην αυτοδίκαιη αργία εξετάζονται εκτενώς, ενόψει των σοβαρών συνεπειών στην υπηρεσιακή-οικονομική κατάσταση του υπαλλήλου και της αμφιλεγόμενης συνταγματικότητάς τους.
Ειδική μνεία γίνεται στις "δικονομικές" εγγυήσεις υπέρ του διωκόμενου υπαλλήλου, όπως η εξέτασή του κατά τη διενέργεια ΕΔΕ και πειθαρχικής ανάκρισης, η κλήση σε απολογία και η απολογία αυτή καθεαυτή. Παράλληλα εξετάζονται τα πρόσθετα δικονομικά δικαιώματα της γνώσεως του πειθαρχικού φακέλου, της σαφήνειας της κλήσεως σε απολογία και του παραπεμπτηρίου εγγράφου, της παροχής προθεσμίας προς απολογία και της συμπαράστασης με συνήγορο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη νομική προστασία των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, όπως αποσαφηνίστηκε με τον Ν.4210/2013.
Η εμπειρική προσέγγιση του ζητήματος, αναδεικνύει τα κυριότερα προβλήματα στην εφαρμογή της πειθαρχικής διαδικασίας όπως είναι η κακή λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων και η αποφυγή άσκησης της πειθαρχικής τους αρμοδιότητας, οι υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και ο ελλιπής έλεγχος των πειθαρχικών οργάνων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Αντίστοιχα, οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους σχετίζονται με την εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των πειθαρχικών οργάνων, με την αποκλειστική ενασχόληση των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων με τα θέματα της πειθαρχικής τους αρμοδιότητας με την ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών.
Συμπερασματικά, παρότι το πειθαρχικό δίκαιο αποτελεί ένα πλήρες και επαρκές νομοθέτημα ωστόσο η επίτευξη των στόχων του φέρει "αρνητικό πρόσημο" εξαιτίας της μη ορθής και μη συνεπούς εφαρμογής του, γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στις πρόσφατες νομοθετικές επιλογές της αυστηροποίησης των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσια Διοίκηση
Λέξεις-κλειδιά:
Υπαλληλικός κώδικας, πειθαρχικό δίκαιο, πειθαρχική διαδικασία, Δημόσιος Τομέας, πειθαρχικά παραπτώματα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
306
Αριθμός σελίδων:
134
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

782 ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ Β..pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.