Η χρήση ενδοαορτικής αντλίας σε καρδιολογικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503289 582 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-28
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κατσιώνη Ουρανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δ. Παπαγεωργίου, Επικ. Καθηγητής, Νοσηλευτική, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Χρ. Μαρβάκη, Ομ. Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Αν. Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση ενδοαορτικής αντλίας σε καρδιολογικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση ενδοαορτικής αντλίας σε καρδιολογικούς ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα Οξέα Ισχαιμικά Σύνδρομα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας παγκοσμίως και η συνήθης αντιμετώπισή τους συμπεριλαμβάνει τη συμβατική αγωγή, την επαναγγείωση και την αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Η χρήση της ΙΑΒΡ κατά τη διάρκεια των επεμβατικών μεθόδων στοχεύει κυρίως στην διατήρηση της αιμοδυναμικής σταθερότητας, συμβάλλοντας στην επιβίωση των ασθενών.
Σκοπός: Η εκτίμηση της συχνότητας χρήσης της ΙΑΒΡ σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε Μονάδα Εμφραγμάτων, τα αίτια εφαρμογής της καθώς και το δυνητικό της όφελος ως προς την έκβαση των ασθενών.
Υλικό – Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 55 ασθενείς της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου «Αττικόν». Έγινε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου για την καταγραφή των δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών του δείγματος καθώς και των παραγόντων που σχετίζονται με την χρήση ΙΑΒΡ. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS v.22.
Αποτελέσματα: Οι κυριότεροι λόγοι εισαγωγής στη Μονάδα Εμφραγμάτων ήταν το επιπλεγμένο με καρδιογενή καταπληξία ΟΕΜ Stemi και η ασταθής στηθάγχη. Η μεγαλύτερη ηλικία συσχετίσθηκε με την παρουσία σακχαρώδους διαβήτη (p=0,011) και αρτηριακής υπέρτασης (p=0,001) καθώς και με την μέθοδο αντιμετώπισης των ασθενών, με τους νεότερους να υποβάλλονται σε επαναγγείωση (p=0,014). Ο σακχαρώδης διαβήτης συσχετίσθηκε με την επιλογή είτε της συντηρητικής αγωγής ή της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (p=0,018). Η ΙΑΒΡ εφαρμόστηκε για την επίτευξη αιμοδυναμικής σταθερότητας κατά την επαναγγείωση κυρίως και συσχετίσθηκε με την επιβίωση των ασθενών (p=<0,001). Ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες συχνότητα βρέθηκαν να είναι η στεφανιαία νόσος (p=0,016) και η χρήση ινότροπων-αγγειοσυσπαστικών παραγόντων (p=0,001).
Συμπεράσματα: Η χρήση της ΙΑΒP προτείνεται για την επίτευξη αιμοδυναμικής σταθερότητας επί καρδιογενούς καταπληξίας και κατά τη διάρκεια επαναγγείωσης και αορτοστεφανιαίας παράκαμψης καθώς συμβάλλει στην μείωση της θνητότητας μεταξύ των καρδιολογικών ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοαορτική αντλία, Οξεία Ισχαιμικά Σύνδρομα, Επαναγγείωση, Αορτοστεφανιαία παράκαμψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
61
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Katsioni Ourania Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.