Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από την έκθεση στον καπνό στους επαγγελματίες πυροσβέστες (αναπνευστικά συμπτώματα, βρογχική υπερευαισθησία και φλεγμονή των αεραγωγών)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1515604 252 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Παθολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γιαννιού Νίκη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χαράλαμπος Ρούσσος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουλούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γκράτζιου Γεωργία-Χριστίνα,Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουτσούκου Αντωνία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ροβίνα Νικολέττα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπακάκος Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κατσαούνου Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από την έκθεση στον καπνό στους επαγγελματίες πυροσβέστες (αναπνευστικά συμπτώματα, βρογχική υπερευαισθησία και φλεγμονή των αεραγωγών)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από την έκθεση στον καπνό στους επαγγελματίες πυροσβέστες (αναπνευστικά συμπτώματα, βρογχική υπερευαισθησία και φλεγμονή των αεραγωγών)
Περίληψη:
Εισαγωγή
Λίγα στοιχεία υπάρχουν ως προς τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον καπνό στην τοπική και συστηματική φλεγμονή στους επαγγελματίες πυροσβέστες.

A) Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε το είδος της τοπικής και συστηματικής φλεγμονής στους εκπαιδευόμενους πυροσβέστες με μέγιστη έκθεση ενός έτους σε σχέση με τους επαγγελματίες πυροσβέστες που έχουν μακροχρόνια έκθεση.

B) Επίσης στόχος μας ήταν να μελετήσουμε την επίδραση του καπνού στο αναπνευστικό σύστημα και στη φλεγμονή 24-48 ώρες μετά από οξεία έκθεση σε σχέση με την περίοδο εκτός πυρόσβεσης (τρεις μήνες αργότερα)


Μέθοδος
Α) 92 πυροσβέστες (63 επαγγελματίες και 29 εκπαιδευόμενοι) απάντησαν σε τυποποιημένο ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε πλήρη λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού, αλλεργικά δερματικά τεστ, προκλητά πτύελα και βρογχική αντιδραστικότητα στη μεταχολίνη. Πραγματοποιήθηκε βρογχοσκόπηση και ελήφθησαν ενδοβρογχικές βιοψίες και βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα (BAL) σε όσους πυροσβέστες συνέναισαν (Ν=20).

Β) 60 πυροσβέστες απάντησαν σε τυποποιημένο ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε πλήρη λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού, αλλεργικά δερματικά τεστ, προκλητά πτύελα και βρογχική αντιδραστικότητα στη μεταχολίνη, 24-48 ώρες μετά από έκθεση και τρεις μήνες αργότερα. Πραγματοποιήθηκε βρογχοσκόπηση και ελήφθη βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα (BAL) σε όσους πυροσβέστες συνέναισαν (Ν=12).


Αποτελέσματα
Α) Οι επαγγελματίες πυροσβέστες είχαν περισσότερη αλλεργική ευαισθητοποίηση με βάσει την παρουσία ατοπίας και ηωσινοφιλίας στα προκλητά πτύελα, στο BAL και τις βρογχικές βιοψίες. Τα επίπεδα των IL-8, ECP, VEGF, and TNF-a ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένα στα πτύελα στους επαγγελματίες πυροσβέστες σε σχέση με τους εκπαιδευόμενους (p ¼ 0.04, p ¼ 0.02, p ¼ 0.04, and p ¼ 0.02, αντίστοιχα). Τα επίπεδα των IL-8 και TNF-a στον ορό ήταν επίσης στατιστικά σημαντικά αυξημένα στους επαγγελματίες πυροσβέστες (p ¼ 0.04, p ¼ 0.03, αντίστοιχα). Τέλος διαπιστώσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου επαγγελματικής έκθεσης και του βαθμού της φλεγμονής τόσο των αεραγωγών όσο και της συστηματικής.
Β) Η οξεία έκθεση στον καπνό προκαλεί μια μετρήσιμη ουδετεροφιλική και ηωσινοφιλική φλεγμονή στους αεραγωγούς που σχετίζεται με αύξηση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό και επηρεασμένο λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής. Επίσης η οξεία έκθεση επάγει και μια συστηματική φλεγμονή


Συμπεράσματα
Α) Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια δοσο-εξαρτώμενη επίδραση της χρόνιας έκθεσης σε μολυσμένο περιβάλλον στην βρογχική και συστηματική φλεγμονή στους επαγγελματίες πυροσβέστες

Β) Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η οξεία έκθεση στον καπνό προκαλεί τοπική και συστηματική φλεγμονή. Επάγει μια ουδετεροφιλική και ηωσινοφιλική φλεγμονή η οποία μετά από μακροχρόνια έκθεση είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλεργική ευαισθητοποίηση με αυξημένη επίπτωση ρινίτιδας και άσθματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλεργική ευαισθητοποίηση, Πυροσβέστες,Φλεγμονή των αεραγωγών,Συστηματική φλεγμονή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
88
Niki Gianniou-phd thesis.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο