Αξιολόγηση των διαφόρων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων που συσχετίζονται με την εκδήλωση στοματοπροσωπικού πόνου σε ασθενείς με κρανιογναθικές διαταραχές.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1518920 566 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-16
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Πούλιου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Τζάκης Μιχαήλ: Αναπληρωτής Καθηγητής Γναθολογίας, Κλινική Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου, Οδοντιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Δ/ντής Κ.Α.Σ.Π.
2. Δρούκας Βύρων: Ομότιμος Καθηγητής, Κλινική Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου, Οδοντιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
3. Ψάρρας Βασίλειος: Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Στοματογναθικού Συστήματος, Κλινική Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου, Οδοντιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση των διαφόρων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων που συσχετίζονται με την εκδήλωση στοματοπροσωπικού πόνου σε ασθενείς με κρανιογναθικές διαταραχές.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση των διαφόρων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων που συσχετίζονται με την εκδήλωση στοματοπροσωπικού πόνου σε ασθενείς με κρανιογναθικές διαταραχές.
Περίληψη:
Σύμφωνα με το σύγχρονο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, ο στοματοπροσωπικός πόνος(ΣΤΠΠ) που εκδηλώνεται σε ασθενείς με κρανιογναθικές διαταραχές (ΚρΓΔ),είναι αποτέλεσμα της σύνθετης αλληλεπίδρασης διαφόρων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση των διαφόρων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων, που μπορεί να ενοχοποιηθούν ως επιβαρυντικοί και να οδηγήσουν στην εκδήλωση ΣΤΠΠ, επηρεάζοντας την ένταση και την χρονιότητά του, σε ασθενείς με ΚρΓΔ.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε κλινική έρευνα σε 115 άτομα, τα οποία διαχωρίστηκαν σε δυο ομάδες, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης των ΚρΓΔ DC/TMD. Στην ομάδα των ασθενών ταξινομήθηκαν 61 άτομα με ΚρΓΔ, ενώ την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 54 άτομα με ποικίλα οδοντιατρικά προβλήματα, χωρίς ΚρΓΔ.
Όλα τα άτομα του δείγματος συμπλήρωσαν τα ακόλουθα έντυπα: (α)κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, (β)ιατρικό αναμνηστικό, (γ)Κλίμακα Διαβάθμισης Χρόνιου Πόνου(GCPS v2), (δ)Oral Health Impact Profile(OHIP-14)(ελληνική έκδοση), (ε)Patient Health Questionnaire–4(PHQ-4) και (στ)Κλίμακα Μέτρησης Συμπτωμάτων Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες(PTSD). Πραγματοποιήθηκε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης (συστολική-διαστολική), των καρδιακών παλμών και του κορεσμού οξυγόνου.
Αποτελέσματα: Από την στατιστική ανάλυση του υλικού προκύπτει ότι η εκδήλωση, η ένταση και η χρονιότητα του ΣΤΠΠ που οφείλεται σε ΚρΓΔ και ο λειτουργικός περιορισμός που ο πόνος αυτός μπορεί να προκαλέσει, συσχετίζονται με παράγοντες όπως, το συννοσηρό φορτίο, η ύπαρξη ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη) και η βαρύτητά τους καθώς και η εκδήλωση διαταραχής μετατραυματικού στρες. Καθένας από τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και στο σύνολό τους, επηρεάζουν αρνητικά την σχετιζόμενη με την στοματική υγεία ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συμπεράσματα: Στα υπό μελέτη άτομα, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των διαφόρων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων και του ΣΤΠΠ που οφείλεται σε ΚρΓΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η ανάγκη για πολυδιάστατη και διεπιστημονική προσέγγιση στην αξιολόγηση των ασθενών με ΣΤΠΠ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Οδοντιατρική
Φυσιολογία
Στοματογναθικά νοσήματα
Λέξεις-κλειδιά:
Στοματοπροσωπικός Πόνος, Κρανιογναθικές Διαταραχές, Βιοψυχοκοινωνικοί Παράγοντες, Συννοσηρές Καταστάσεις, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Ψυχοσυναισθηματικές Διαταραχές, Ποιότητα Ζωής.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
123
Διπλωματική_Εργασία_.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο