Η παραγωγή των νέων μέσων επικοινωνίας: Foxconn, η σύγχρονη περίπτωση εργασιακού Μεσαίωνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1518943 672 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Τσιάβο Έρτα - Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Χαιρετάκης, Καθηγητής, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η παραγωγή των νέων μέσων επικοινωνίας: Foxconn, η σύγχρονη περίπτωση εργασιακού Μεσαίωνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Τα θεωρούμε πλέον απαραίτητα στην καθημερινότητα μας αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια του εθισμού. Ο λόγος για όλες εκείνες τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα έξυπνα κινητά, tablet, laptop που έχουν ομολογουμένως διευκολύνει τη ζωή μας ιδιαίτερα στο κομμάτι της επικοινωνίας. Τι κρύβεται όμως πίσω από τα «παρασκήνια», εκεί όπου πραγματοποιείται η κατασκευή όλων αυτών των προϊόντων; Επιβεβαιώνεται πως ότι λάμπει δεν είναι και απαραίτητα χρυσός.
Ας μεταφερθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων για ηλεκτρονικά είδη επικοινωνίας, στη Foxconn. Διάσημοι πελάτες της είναι εταιρείες όπως η Apple, Sony, Nokia, Dell, κλπ. Τα τελευταία χρόνια, μετά τις μαζικές αυτοκτονίες που ξεκίνησαν το 2010, όταν 18 άτομα έπεσαν από τα παράθυρα των εργοστασίων, από τα οποία 14 έχασαν τη μάχη με τη θάνατο και με νέα περιστατικά αυτοχείρων να καταγράφονται τα ακόλουθα έτη, η υπόθεση άρχισε να βλέπει σταδιακά το φως της δημοσιότητας και να προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης. Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής, εξαιτίας της πέραν για πέραν καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, έξω από τα εργοστάσια, εγκαταστάθηκαν τα περιβόητα δίχτυα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι απόπειρες αυτοκτονίας. Την ίδια ώρα, η εταιρεία ύστερα από αυτές τις υποθέσεις που έβλαψαν παγκοσμίως τη φήμη της, αποφάσισε να λάβει και περαιτέρω μέτρα. Έτσι, στους κανονισμούς της προβλέπονταν το επόμενο χρονικό διάστημα, ότι οι εργαζόμενοι της θα υπογράφουν μια γραπτή δήλωση όπου θα αναφέρουν ουσιαστικά ότι δεν θα αυτοκτονήσουν. Παράλληλα, στο εν λόγω «συμβόλαιο», ξεκαθαρίζεται ότι οι συγγενείς των αυτοχείρων δεν θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Foxconn.
Η εταιρεία Foxconn κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι παραβιάζει εκτενώς τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της. Οι εργαζόμενοι, 1.2 εκατομμύρια στο σύνολο ή και περισσότερο, ζουν σε εξαιρετικά μικρούς κοιτώνες όπου στοιβάζονται ανά 24 άτομα σε κάθε δωμάτιο, κάτω από ιδιαίτερα αυστηρή επίβλεψη με στρατιωτικής φύσεως, πειθαρχία. Οι άνθρωποι αυτοί, εργάζονται καθημερινά συνήθως γύρω στις 15 ώρες δίχως να πληρώνονται φυσικά τις υπερωρίες τους, με την εταιρεία να το εμφανίζει ως εθελοντική εργασία. Άλλες φορές σε μαραθώνιο δουλειάς, μπορεί να εργασθούν ακατάπαυστα μέχρι και 30 ώρες. Ο μισθός τους ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 20 σεντς την ώρα. Και αναρωτιόμαστε στο σημείο αυτό για το ποιος άνθρωπος που ζει στη Δύση θα δεχόταν κάτι τέτοιο. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς και η ζωή θυσιάζονται στο βωμό των φθηνών εργατικών χεριών και των νέων τεχνολογιών που επιβάλλουν εντατικούς ρυθμούς παραγωγής.
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα 600.000 θάνατοι το χρόνο, υπολογίζεται να είναι ο μοιραίος απολογισμός στην Κίνα, των ανθρώπων που πεθαίνουν από υπερκόπωση, εκ των οποίων όπως θα δούμε μερικοί προέρχονται από τα εργοστάσια της Foxconn. Άδειες επιτρέπονται μόνο μια φορά το χρόνο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις οικογένειες τους που συνήθως ζουν σε άλλες περιοχές της Κίνας.
Όταν έχουν ελεύθερο χρόνο αυτός συνήθως περιλαμβάνει κυρίως ξεκούραση για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, καθώς τα εξαντλητικά ωράρια των 11 μέχρι 30 και παραπάνω ωρών σε συνεχή διάρκεια, δεν τους αφήνουν περισσότερα περιθώρια για να γευτούν κάποια άλλη μορφή δραστηριότητας και ψυχαγωγίας. Τα ρεπό και οι άδειες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν σπίτι στις οικογένειες τους επιτρέπονται μια φορά το χρόνο. Το γεγονός αυτό είναι επιβαρύνει περισσότερο τη ψυχολογία τους, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι διακινούμενοι, κάτοικοι δηλαδή άλλων περιοχών που έχουν μεταναστεύσει κοντά στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων και δεν έχουν κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Στις θέσεις αυτές προσλαμβάνονται συνήθως νέοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν κάποια άλλη θέση εργασίας κοντά στη μόνιμη κατοικία τους. Συνήθως μερικοί από αυτούς προσελκύονται από τις διαφημιστικές εκστρατείες. Το μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος αφορά νέους μεταξύ 18 και 21 ετών, αλλά έχουν παρατηρηθεί και παιδιά να δουλεύουν μεταξύ των εργαζομένων, γεγονός που είναι παράνομο. Οι εργάτες εκτίθενται συχνά σε επιβλαβή συστατικά χωρίς καν να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση αλλά ούτε και εκπαίδευση για να μπορούν να τηρούν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Το ίδιο επικίνδυνα είναι και για το περιβάλλον. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν ένα ακόμη φλέγον ζήτημα καθώς παραβιάζονται σε υπέρμετρο μέγεθος και ο έλεγχος είναι συχνά περιορισμένος. Οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές δεν έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες που δέχονται από αυτή την περιβαλλοντική και ανθρώπινη ασυνειδησία με αποτέλεσμα το 70% των ασθενειών που έχουν υποστεί να προέρχεται από τις δυσλειτουργίες στο σύστημα εξαερισμού των εργοστασίων.
Ύστερα από τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πλέον λάβει το θέμα, οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα αγωνίζονται για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί μεγαλειώδη επιτεύγματα. Το θέμα έχει απασχολήσει και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η παρούσα εργασία μέσω της αναζήτησης σε επιστημονικές εκθέσεις, έρευνες (δημοσιογραφικές και επιστημονικές) και δημοσιεύσεις από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αποσκοπεί στο να διερευνήσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών της Foxconn, τη μάστιγα αυτή της ανθρώπινης εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης του εργαζομένου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κίνα, εργασιακές συνθήκες, Φοξκον αυτοκτονίες, εργοστάσιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
102
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Η παραγωγή των νέων μέσων επικοινωνίας. Foxconn, η σύγχρονη περίπτωση εργασιακού Μεσαίωνα.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.