Θεωρία του νου στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Διπλωματική Εργασία uoadl:1632028 596 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-09
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσελνίκου Μπλερίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χατζούλης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Καλλέργης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πασχάλη Αντωνία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεωρία του νου στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεωρία του Νου στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
Περίληψη:
Η Θεωρία του Νου είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, για να μπορεί να εξηγήσει και να προβλέψει τη συμπεριφορά του. Αυτή η ικανότητα φαίνεται να επηρεάζεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σκοπός: Στόχος της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει την υπολειτουργία της ΘτΝ σε ασθενείς με ΑΕΕ, να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίου αυτή επηρεάζεται και να συσχετίσει συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές με αυτή.
Μεθοδολογία: Έγινε συστηματική αναζήτηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus, Cinahl και Google Scholar, με λέξεις κλειδιά: “theory of mind” AND “stroke”, “emotion recognition” AND “stroke”, “impaired emotion processing” AND “stroke”, “facial, lexical, prosodic channel” AND “stroke”. Το τελικό σύνολο των άρθρων που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ήταν 16.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης συσχέτισαν πρωταρχικώς το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο με την ΘτΝ και δευτερευόντως το αριστερό, καθώς οι ασθενείς με δεξιά εγκεφαλική βλάβη παρουσιάζουν συχνότερα υπολειτουργία της ΘτΝ στα δυο κανάλια μετάδοσης ερεθισμάτων, αυτό των στοιχείων του προσώπου και το λεξιλογικό. Η επηρεασμένη αυτή λειτουργία είναι ανεξάρτητη του είδους των ερεθισμάτων που είναι προς αναγνώριση. Για το τονικό κανάλι, όπως και για την συσχέτιση της ΘτΝ με πιο οριοθετημένες εγκεφαλικές περιοχές, δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία.
Επίλογος: Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΑΕΕ στις κοινωνικές τους σχέσεις και μπορούν να αποτελέσουν βάση για την τροποποίηση της συμπεριφοράς τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και των συγγενών απέναντι σε αυτή την ομάδα ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θεωρία του νου, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Κανάλι των στοιχείων του προσώπου, Λεξιλογικό κανάλι, Τονικό κανάλι, Εγκεφαλικά ημισφαίρια
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Θεωρία του Νου στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.