Ιερολαγονίτιδες - Ο ρόλος της Ακτινολογίας στη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1643857 373 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Επεμβατική Ακτινολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-08
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κελέσης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπακωνσταντίνου Ολυμπία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κελέκης Αλέξιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Φιλιππιάδης Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιερολαγονίτιδες - Ο ρόλος της Ακτινολογίας στη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιερολαγονίτιδες - Ο ρόλος της Ακτινολογίας στη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση
Περίληψη:
Ο όρος ιερολαγονίτιδα χρησιμοποιείται στην περιγραφή της φλεγμονώδους προσβολής των ιερολαγονίων αρθρώσεων και κλινικά αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια χρόνιας χαμηλής οσφυαλγίας. Οι ασθενείς εμφανίζουν εντοπισμένο άλγος στην περιοχή της πάσχουσας άρθρωσης, με αρκετές ενοχλήσεις στην καθιστή θέση, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά την διαδικασία έγερσης από καθιστή θέση, κατά το τρέξιμο ή το παρατεταμένο περπάτημα, κατά την παρατεταμένη ορθοστασία ή ανεβαίνοντας μια σκάλα.
Η προσβολή των αρθρώσεων δύναται να είναι αμφοτερόπλευρη και συμμετρική, αμφοτερόπλευρη και ασύμμετρη καθώς και ετερόπλευρη, με πληθώρα παθήσεων να προκαλλούν τα ανωτέρω. Αμφοτερόπλευρη και συμμετρική προσβολή παρατηρείται συνήθως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, στην εντεροπαθητική αρθρίτιδα, στη σκληρυντική οστεΐτιδα των λαγονίων (Osteitis Condensans Ilii), στη νόσο Whipple και στην πολυκεντρική δικτυοϊστιοκυττάρωση (ή λιποειδική δερματοαρθρίτιδα). Αμφοτερόπλευρη και ασύμμετρη προσβολή παρατηρείται συνήθως στην ψωριασική αρθίτιδα, στην αντιδραστική μεταλοιμώδη αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter), στην αρθρίτιδα του ουρικού οξέος, στη νόσο Behçet και φυσικά στην εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα. Η ετερόπλευρη προσβολή συνήθως αποτελλεί χαρακτηριστικό της σηπτικής αρθρίτιδας, με συχνές προσβολές σε φυματίωση ή βρουκέλλωση.
Τα διαγνωστικά μέσα που χρησιμοποιούμε καλύπτουν τον μεγαλύτερο φάσμα των ακτινοαπεικονιστικών μεθόδων, όπως η απλή ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, ο υπερηγραφικός έλεγχος αλλά και- σπανιότερα- εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής όπως το σπινθηρογράφημα οστών και το PET/CT. Τα ευρήματα των παραπάνω εξετάσεων αλληλοσυμπληρώνονται και βοηθούν σε συσχέτιση με τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο στην τελική διάγνωση. Οι μέθοδοι επεμβατικής ακτινολογίας δια της διαδερμικής βιοψίας επικουρούν το διαγνωστικό κομμάτι, ενώ θεραπευτικά βοηθούν στην μείωση ή και εξάλειψη του πόνου με τις υπο απεικονιστικό έλεγχο μεθόδους διαδερμικής διήθησης με τοπικά αναισθητικά και κορτικοστεροειδή ή και νευρόλυσης με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιερολαγονίτιδες, Επεμβατική Ακτινολογία, Νευρόλυση, Διαδερμική Διήθηση, Βιοψία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
51

Kelesis Christos Master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.