Συσχέτιση κόπωσης και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:1664282 635 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-09
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χρηστίνα Κακατέ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης,Καθηγητής καρδιολογίας,ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτη,Καθηγήτρια,ΤΕΙ Αθήνας
Κωνσταντίνος Τούτουζας,Καθηγητής,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση κόπωσης και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση κόπωσης και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια βιώνουν πολλά και πολύπλοκα προβλήματα υγείας. Εκτός από τα εξαντλητικά σωματικά συμπτώματα υποφέρουν από συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο, οικονομική επιβάρυνση, καθώς και μεταβολές στον τρόπο ζωής τους που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίπτωσης του βαθμού της κόπωσης που βιώνουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στην ποιότητα ζωής τους.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 120 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που νοσηλεύθηκαν στο Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» κατά το χρονικό διάστημα από Μάρτιο έως και Ιούλιο του 2016. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της Minnesota και της κλίμακας κόπωσης Fatigue Symptom Inventory (FSI) και Multidimentional Fatigue Symptom Inventory-Short Form (MFSI-SF) από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 19.0 και με τη στατιστική δοκιμασία ANOVA, t-test και γραμμική παλινδρόμηση (linear regression analysis) Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 120 συμμετέχοντες 72,5% ήταν άνδρες. Έγγαμοι ήταν το 70,8% του δείγματος, το 36,7 ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 35% δευτεροβάθμιας και το 28,3% πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά τις διαστάσεις της κόπωσης υπήρξε σημαντική θετική συσχέτιση με την επιβάρυνση της νόσου των ασθενών, p<0,001. Υψηλότερα επίπεδα κόπωσης και χαμηλότερη ζωτικότητα σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση της νόσου, p<0,001. Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βίωναν λιγότερη επιβάρυνση της σωματικής υγείας από τη νόσο από ότι οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, p<0,001. Σε σχέση με το στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας στην κατάταξη κατά NYHA, ασθενείς 3ου και 4ου σταδίου είχαν μεγαλύτερη επιβάρυνση της νόσου σε σύγκριση με τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια 1ου ή 2ου βαθμού, p<0,001.
Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζεται τόσο από τον βαθμό της κόπωσης όσο και από άλλους κοινωνικοοικονομικούς και κλινικούς παράγοντες όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία, ο βαθμός καρδιακής ανεπάρκειας, τα χρόνια από την εκδήλωση της νόσου και τη συχνότητα επίσκεψης στις υπηρεσίες υγείας. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να παρακολουθούνται από ομάδα επιστημόνων υγείας έτσι ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα τα προβλήματα υγείας τους, τόσο τα σωματικά όσο και τα συναισθηματικά, και να αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανεπάρκεια, Ποιότητα ζωής, Κόπωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

CHRISTINA KAKATE MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.