Στρες και γονείς παιδιών με καρκίνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:1664456 670 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-09
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Συμεωνίδη Άρτεμις-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Δαρβίρη,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Καττάμης,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρες και γονείς παιδιών με καρκίνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Stress and parents of children with cancer
Περίληψη:
Σκοπός. Οι παρεμβάσεις που απευθύνονται σε οικογένειες παιδιών με καρκίνο θεωρούνται ένας αποτελεσματικός τρόπος ενδυνάμωσης των μελών της οικογένειας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο όσων βιώνουν. Η ικανότητα των γονέων να διατηρήσουν τον έλεγχο της ψυχολογικής τους κατάστασης κατά την διάρκεια της θεραπείας του παιδιού είναι σημαντική τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική τους υγεία. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην ευημερία του παιδιού καθώς και στην μακροπρόθεσμη προσαρμογή στην κατάσταση του. Ο σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η αξιολόγηση της βιβλιογραφίας που σχετίζεται με παρεμβάσεις σε οικογένειες παιδιών με καρκίνο κατά την περίοδο 2009-2017.
Μέθοδος. Η μελέτη των σχετικών άρθρων πραγματοποιήθηκε στην βάση δεδομένων Pubmed και ο συνδυασμός λέξεων που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ακόλουθος: ‘’cancer AND children AND (intervention OR training) AND (mothers OR primary givers OR parents OR siblings).
Αποτελέσματα. Από 995 επιστημονικές μελέτες, το τελικό δείγμα αποτέλεσαν 17 μελέτες των οποίων το πλήρες κείμενο ήταν διαθέσιμο, καθώς αυτές πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί. Όσον αφορά την μεθοδολογία τους, 12 ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και 5 οιονεί-πειραματικές μελέτες. Η ποιότητα των μελετών αξιολογήθηκε μέσω του Delphi score questionnaire και η συνολική τους βαθμολογία με βάση αυτό το ερωτηματολόγιο κυμαινόταν από 3 έως 5. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία των παρεμβάσεων μείωσε την βίωση αρνητικών συναισθημάτων και βελτίωσαν τις στρατηγικές αντιμετώπισης των συμμετεχόντων.
Συμπεράσματα. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό να προωθηθούν οι παρεμβάσεις αυτές σε μεγαλύτερη κλίμακα καθώς και να εφαρμοστούν τροποποιήσεις των πρωτοκόλλων τους ώστε οι συμμετέχοντες να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος της παιδικής ηλικίας, Παρέμβαση, Γονείς, Οικογένειες, Στρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
31
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Symeonidi Artemis-Eleni MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.