Διαφορές μεταξύ αθλητών με κινητικές αναπηρίες και αρτιμελών αθλητών ως προς την αθλητική εντιμότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665031 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Σταμούλης Σωτήριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χατζηχαριστός Δ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ζουνχιά Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Σκορδίλης Ε., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαφορές μεταξύ αθλητών με κινητικές αναπηρίες και αρτιμελών αθλητών ως προς την αθλητική εντιμότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαφορές μεταξύ αθλητών με κινητικές αναπηρίες και αρτιμελών αθλητών ως προς την αθλητική εντιμότητα
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της αθλητικής εντιμότητας Ελλήνων αθλητών με κινητικές αναπηρίες και αρτιμελών αθλητών. Εξετάστηκαν επίσης οι διαφορές της αθλητικής εντιμότητας ως προς φύλο, ηλικία και άθλημα.
Το δείγμα αποτέλεσαν 198 αθλητές, ηλικίας (Μ=24.72, SD.=11.62) εκ των οποίων 99 αρτιμελείς αθλητές και 99 αθλητές με αναπηρία. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: α) Πολυδιάστατη Κλίμακα Προσανατολισμού Αθλητικής Εντιμότητας (Multidimensional Sportspersonship Orientation Scale-MSOS) των Vallerand, Brriere, Blanchard and Provencher (1997), όπως προσαρμόστηκε από τον Ζαρώτη (2008) σε ελληνικό πληθυσμό, η οποία αποτελούταν από 11 ερωτήσεις και εξέταζε τρεις παράγοντες: σεβασμός στους κοινωνικούς κανόνες, σεβασμός στις αρχές και σεβασμός στον αντίπαλο και β)το ερωτηματολόγιο Κοινωνικής Επιθυμητότητας-Social Desirability Scale των Ψυχουντάκη, Εκκεκάκη και Ζέρβα, (1993).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αθλητών με αναπηρία και των αρτιμελών αθλητών (Λ=.876, F=9.19, p=.000, η2 =.035). Οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερο σεβασμό στις αρχές του αθλήματος συγκριτικά με τους άνδρες. Όσον αφορά στην ηλικία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των αθλητών διαφορετικής ηλικίας (F=1.72, p=.17, η2 =.026) Υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά (F=4.15, p=.043, η2=.021) στον παράγοντα «σεβασμός στον αντίπαλο» υπέρ της ομάδας άνω των 20 ετών. Σε σχέση με την αθλητική εμπειρία, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες (F=2.601, p=,11, η2=.031). Διαφορές βρέθηκαν μόνο στο δεύτερο παράγοντα «σεβασμός στις αρχές του αθλήματος» (F=6.203, p=0.14, η2=.014) υπέρ της ομάδας με αθλητική εμπειρία 2 έως 7 έτη. Τέλος, ως προς τον τύπο αθλήματος, υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των πέντε διαφορετικών αθλημάτων (F=3.163, p=.001, η2=.064). Αναφορικά με τον παράγοντα «σεβασμός στον αντίπαλο», βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των πέντε διαφορετικών αθλημάτων (F=6.582, p=.001, η2=.000). Συγκεκριμένα, οι αθλητές της κολύμβησης είχαν σημαντικά υψηλότερο σεβασμός στις αρχές του αθλήματος συγκριτικά με τους αθλητές της καλαθοσφαίρισης, του στίβου, της πάλης και τέλος του ποδοσφαίρου. Με βάση τα αποτελέσματα και τη συζήτηση της έρευνας, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
1. Οι αθλητές με αναπηρία είχαν υψηλότερα επίπεδα αθλητικής εντιμότητας από τους αρτιμελείς αθλητές.
2. Οι άνδρες αθλητές είχαν μικρότερα επίπεδα αθλητικής εντιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες αθλήτριες.
3. Οι αθλητές/τριες με ηλικία μεγαλύτερη των 20 ετών είχαν υψηλότερα επίπεδα αθλητικής εντιμότητας σε σχέση με τους/τις αθλητές/τριες με ηλικία κάτω των 20 ετών.
4.Οι αθλητές/τριες με αθλητική εμπειρία μικρότερη των 7 ετών είχαν μεγαλύτερη αθλητική εντιμότητα έναντι των αθλητών/τριών με αθλητική εμπειρία άνω των 7 ετών.
5. Οι άνδρες αθλητές με αναπηρία και οι γυναίκες αθλήτριες με αναπηρία δεν είχαν διαφορές μεταξύ τους ως προς την αθλητική εντιμότητα.
Λέξεις-κλειδιά:
αθλητική εντιμότητα, κινητικές αναπηρίες, αρτιμελείς αθλητές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
49
Σημειώσεις:
Η διατριβή είναι σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.