HONEY AUTHENTICITY: DEVELOPMENT AND VALIDATION OF A UPLC-ESI-QTOF-MS METHOD FOR THE DETERMINATION OF PHENOLIC COMPOUNDS

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665128 616 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσάγκαρης Αριστείδης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Καλοκαιρινός, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Προεστός, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
HONEY AUTHENTICITY: DEVELOPMENT AND VALIDATION OF A UPLC-ESI-QTOF-MS METHOD FOR THE DETERMINATION OF PHENOLIC COMPOUNDS
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΟΥ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ UPLC-QTOF-MS ΜΕΘΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Περίληψη:
Η αυθεντικότητα τροφίμων είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο γνωστικό αντικείμενο, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος που δείχνει η κοινή γνώμη σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων. Η διασφάλιση των χαρακτηριστικών ποιότητας σε τρόφιμα υψηλής εμπορικής αξίας, όπως το μέλι, είναι ιδαίτερης σημαντικότητας. Έτσι, νέες αναλυτικές τεχνικές αναπτύσσονται με σκοπό να ταυτοποιήσουν την γεωγραφική ή βοτανική προέλευση του μελιού.
Αρχικά, στην παρούσα διατριβή παρουσιάζεται μια επισκόπιση σχετικά με το μέλι. Η χημική σύσταση, τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά καθώς και τα κριτήρια ποιότητας παρατίθενται. Ειδική αναφορά γίνεται στα φαινολικά συστατικά του μελιού. Οι φαινολικές ενώσεις είναι μια πολυάριθμη ομάδα συστατικών με καθοριστική σημασία για την αυθεντικότητα του μελιού. Επιπλέον, γίνεται ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στις μελέτες αυθεντικότητας τροφίμων. Οι ερευνητικές τάσεις του τομέα παρουσιάζονται, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές των αναλυτικών τεχνικών στην αυθεντικότητα μελιού μαζί με δείκτες αυθεντικότητας που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία.
Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζεται η ανάπτυξη και επικύρωση της UPLC-ESI-QToF MS μεθόδου για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών στο μέλι. Αποδεικνύεται ότι η μέθοδος που αναπτύχθηκε είναι κατάλληλη για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών στο μέλι. Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος του περιεχομένου σε φαινολικά συστατικά σε 51 δειγματα από 10 διαφορετικά μονοποικιλιακά μέλια, που έχουν παραχθεί τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά, από την Πολωνία και την Ελλάδα. Η συγκέντρωση των αναλυτών κυμάνθηκε από 0,038 έως 5,0 mg/Kg. Τα μονοποικιλιακά μέλια που εμφάνισαν την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών ήταν από μαυροσίταρο και έλατο, ενώ αυτά με τη χαμηλότερη ήταν η ακακία και κουμαριά. Επιπλέον, το μέλι ελάτης περιείχε υψηλή συγκέντρωση κερκετίνης σε σχέση με τις άλλες μήτρες μελιού. Παρομοίως, το μέλι από ρείκι διέθετε μεγάλη ποσότητα κινναμικού οξέος, ενώ το μέλι ακακίας φερουλικό οξύ. Συνεπώς, αυτά τα φαινολικά συστατικά μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως δυνητικοί δείκτες αυθεντικότητας. Συμπληρωματικά, ελέχθηκε αν ο τρόπος παραγωγής επηρεάζει το φαινολικό περιεχόμενο του μελιού. Τέλος, έγινε σάρωση για ύποπτες ενώσεις που έχουν αναφερθεί στο μέλι σε δείγματα μελιού βελανιδιάς με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και τον ημιποσοτικό προσδιορισμό τριών επιπλέον φλαβονοειδών.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας αντανακλούν την σπουδαιότητα του φαινολικού περιεχομένου στις μελέτες αυθεντικότητας για το μέλι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά:
αυθεντικότητα μελιού, φαινολικά συστατικά, βοτανική προέλευση, γεωγραφική προέλευση, RPLC-QToF-MS, πιθανοί δείκτες αυθεντικότητας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
135
Αριθμός σελίδων:
125
master thesis_Aristeidis Tsagkaris.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο