Assessment of Trends in Water Supply and Demand under Climate Change Conditions for Three Cr(VI) Impacted Areas (Loutraki, Assopos and Central Euboea, Greece) with the Aid of Precipitation and Drought Analysis and Indices

Διπλωματική Εργασία uoadl:1666168 648 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Περιβάλλοντος - Ορυκτοί Πόροι
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γκιουλέκα Ελπίδα-Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χατζάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Assessment of Trends in Water Supply and Demand under Climate Change Conditions for Three Cr(VI) Impacted Areas (Loutraki, Assopos and Central Euboea, Greece) with the Aid of Precipitation and Drought Analysis and Indices
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση τάσεων στην παροχή και ζήτηση νερού υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής για τρεις περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου Cr(VI) (Λουτράκι, Ασωπός και κεντρική Εύβοια, Ελλάδα) με τη χρήση δεικτών βροχόπτωσης και ξηρασίας
Περίληψη:
Σε τρεις περιοχές της κεντρικής Ελλάδας (Λουτράκι, Ασωπός και κεντρική Εύβοια) παρουσιάστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου, καθιστώντας απαραίτητη τη μελέτη των υδρολογικών χαρακτηριστικών τους με στόχο την αξιολόγηση της επικρατούσας κατάστασης στην ποιότητα των υδάτων, δίνοντας τη δυνατότητα να προταθούν σενάρια που να περιγράφουν επαρκώς τη μελλοντική αναμενόμενη κατάσταση.
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας αφορά στη μελέτη των υδρομετεωρολογικών χαρακτηριστικών των εξεταζόμενων περιοχών και συγκεκριμένα επικεντρώνεται τις μέσες επικρατούσες συνθήκες, τις ακραίες τιμές και τη μεταβλητότητα της συνιστώσας του υδατικού ισοζυγίου που αφορά το εισερχόμενο στην επιφάνεια νερό, αναλύοντας τη βροχόπτωση και την ξηρασία τόσο στο παρόν όσο και στο μελλοντικό κλίμα. Η ξηρασία προσεγγίστηκε με τη βοήθεια του δείκτη κανονικοποιημένης βροχόπτωσης (SPI), ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό να ποσοτικοποιήσει το έλλειμμα νερού για μια συγκεκριμένη χρονική κλίμακα, εκτιμώντας έτσι την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων ξηρασίας. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η ξηρασία για τρεις διαφορετικές χρονικές κλίμακες (3, 6 και 12 μήνες).
Αξιοποιήθηκαν δύο τύποι δεδομένων: παρατηρησιακά πλεγματικά δεδομένα για την αποτίμηση της παρούσας υδρομετεωρολογικής κατάστασης των τριών περιοχών, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, καθώς και δεδομένα κλιματικών μοντέλων για δύο σενάρια RCPs (Representative Concentration Pathways) κλιματικής αλλαγής, με στόχο την προβολή της παρούσας κατάστασης στο μελλοντικό κλίμα από το εγγύς μέλλον έως το τέλος του αιώνα. Τα αποτελέσματα αναπαρίστανται οπτικά, ώστε να είναι ευκολότερη η κατανόηση αυτών από τους φορείς λήψης αποφάσεων, ενώ τα δεδομένα ενσωματώθηκαν στους χάρτες της περιοχής μελέτης αποτυπώνοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε επί μέρους περιοχής.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι μέσες τιμές βροχόπτωσης και ξηρασίας έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, σε αντίθεση με την μεταβλητότητα τους, η οποία παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αύξηση κυρίως κατά την υγρή περίοδο. Για το μελλοντικό κλίμα, ενώ το σενάριο RCP4.5 δείχνει μία τάση προς σχετικά ξηρότερες συνθήκες, το σενάριο RCP 8.5 φαίνεται καταστροφικό, τόσο αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο έλλειμμα νερού με επιπτώσεις στη γεωργία, όσο και με το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα νερού με επιπτώσεις στους υπόγειους υδροφορείς, κυρίως κατά τα τέλη του αιώνα.
Η παρούσα εργασία αποτελεί τμήμα του πολυτμηματικού ερευνητικού προγράμματος ERENETMED CrITERIA. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει στους φορείς διαχείρισης των υδάτινων πόρων ένα βελτιστοποιημένο εργαλείο, χρήσιμο σε περιπτώσεις αντιμετώπισης λειψυδρίας και ρύπανσης, που επιπλέον λαμβάνει υπ’ όψιν συνθήκες κλιματικής αλλαγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Κλιματολογία
Περιβάλλον
Λέξεις-κλειδιά:
στατιστική ανάλυση, δείκτες ξηρασίας, βροχόπτωση, νερό, κλιματική αλλαγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
137
Gkiouleka_MScThesis_2017.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο