'Ελεγχος εγκυρότητας της δοκιμασίας μεταβίβασης σε νεαρούς καλαθοσφαιριστές

Διπλωματική Εργασία uoadl:1667974 654 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προπονησιολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2011
Συγγραφέας:
Σαχανίδη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αποστολίδης Ν., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Χατζηχαριστός Δ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μπολάτογλου Θ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
'Ελεγχος εγκυρότητας της δοκιμασίας μεταβίβασης σε νεαρούς καλαθοσφαιριστές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
'Ελεγχος εγκυρότητας της δοκιμασίας μεταβίβασης σε νεαρούς καλαθοσφαιριστές
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η καλαθοσφαίριση έχει μια πολύπλευρη και δυναμική ανάπτυξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση παιδιών μικρής ηλικίας στα τμήματα υποδομής των σωματείων. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η διαδικασία ποιοτικής επιλογής νέων καλαθοσφαιριστών είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται κυρίως με την εφαρμογή ειδικών δοκιμασιών, στη βάση των οποίων γίνεται η αξιολόγηση τόσο των τεχνικών δεξιοτήτων όσο και των φυσικών ικανοτήτων τους με εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και αξιοπιστία. Σε έρευνα του Bos (1988), όπου ρωτήθηκαν προπονητές καλαθοσφαίρισης σχετικά με την χρησιμότητα εφαρμογής των δοκιμασιών, το 82% απάντησε πως τις εφαρμόζει και αναφέρουν τους κυριότερους λόγους οι οποίοι είναι: (α) η αξιολόγηση της απόδοσης (76%) και (β) η παρακολούθηση της εξέλιξης των ικανοτήτων των αθλητών τους (84%). Ωστόσο, η καλαθοσφαίριση είναι μια σύνθετη αθλοπαιδιά και γίνεται κατανοητό πως η τακτική συμπεριφορά και τα ψυχοπνευματικά γνωρίσματα ενός αθλητή δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν μόνο με διάφορες δοκιμασίες (Χατζόπουλος, Σκούφας, Μιχαηλίδης & Κοτζαμανίδης, 2005). Έτσι, για την αξιολόγηση της απόδοσης των αθλητών σε μια αθλοπαιδιά έχουν προταθεί στη διεθνή βιβλιογραφία διάφορες μέθοδοι που στηρίζονται στην παρατήρηση (Grehaine, Godbout & Boutier, 1997; Oslin, Mitchell & Griffin, 1998; Turner & Martinek, 1999).
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση της ικανότητας μεταβίβασης νέων καλαθοσφαιριστών ηλικίας 14 – 15 ετών, με δυο διαφορετικές μεθόδους (δοκιμασία – παρατήρηση), η συσχέτιση των αποτελεσμάτων τους και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να γίνει έλεγχος της εγκυρότητας της δοκιμασίας μεταβίβασης.
ΜΕΘΟΔΟΣ: To δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 33 καλαθοσφαιριστές, τριών αθλητικών σωματείων του Νομού Αττικής (α) Α.Ο.Ν.Α (Ν=12), (β) Γ.Σ ΚΡΟΝΟΣ (Ν=9) και (γ) Α.Σ ΠΕΡΑ (Ν=12). Η εκτέλεση της δοκιμασίας και η βιντεοσκόπηση έγιναν κατά την αγωνιστική περίοδο.
Αρχικά έγινε εφαρμογή της δοκιμασίας μεταβίβασης από τη δέσμη δοκιμασιών της A.A.H.P.E.R.D (1984) κι έπειτα βιντεοσκόπηση αγώνων (α) για την αξιολόγηση των

εξεταζόμενων στην ίδια δεξιότητα σε συνθήκες αγώνα και (β) για την αξιολόγηση της συνολικής τους αγωνιστικής δραστηριότητας (tendex).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων κι έτσι το δείγμα της έρευνας στο σύνολό του παρουσιάζει ομοιογένεια στη δοκιμασία μεταβίβασης (1η ομάδα: Μ= 52,16, 2η ομάδα: Μ= 51,44, 3η ομάδα: Μ= 52,83). Οι περισσότεροι αθλητές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ικανότητας μεταβίβασης (είκοσι ένα δοκιμαζόμενοι κατατάσσονται στο 5ο επίπεδο ικανότητας μεταβίβασης των νορμών της A.A.H.P.E.R.D) κι έτσι δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες αποκλίσεις στον αριθμό των μεταβιβάσεων που εκτέλεσαν οι αθλητές στη δοκιμασία αυτή. Τα αποτελέσματα της παρατήρησης της ικανότητας μεταβίβασης των καλαθοσφαιριστών του δείγματος στον αγώνα, έδειξαν πως δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, η πρώτη ομάδα παρουσίασε μεγαλύτερη ομοιογένεια στην ικανότητα της μεταβίβασης από τις άλλες ομάδες του δείγματος. Δεν υπήρξε μεγάλο εύρος τιμών, αφού κυμαίνονταν από 24 έως 109 οι σωστές και 1 έως 16 οι λάθος. Όσον αφορά τη συνολική απόδοση (tendex) των καλαθοσφαιριστών βρέθηκε πως συσχετίζεται με την ικανότητα της μεταβίβασης των αθλητών στον αγώνα. Σύμφωνα με τις καταγραφές των παρατηρητών, οι καλαθοσφαιριστές που εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό μεταβιβάσεων στο σύνολο των τριών αγώνων, είχαν και τις υψηλότερες τιμές στη συνολική τους απόδοση. Αντίθετα, οι αθλητές που δεν πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό μεταβιβάσεων είχαν και μικρότερες τιμές στη συνολική τους απόδοση.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των καλαθοσφαιριστών στη δοκιμασία της μεταβίβασης, φαίνεται πως δεν συσχετίζεται η ικανότητά τους στη δοκιμασία με την ικανότητα μεταβίβασης στον αγώνα. Η δοκιμασία της μεταβίβασης, μπορεί να αξιολογήσει τη δύναμη και την ακρίβεια εκτέλεσης του καλαθοσφαιριστή σ’ αυτή τη δεξιότητα αλλά δεν μπορεί να αξιολογήσει τα ψυχοπνευματικά του χαρακτηριστικά, τον συγχρονισμό στη σκέψη και εκτέλεση της δεξιότητας, την επιλογή της σωστής μεταβίβασης ανά περίπτωση και το σημαντικότερο την παρεμβολή του αντιπάλου που αποτελούν βασικά στοιχεία ενός αγώνα καλαθοσφαίρισης. Αντίθετα, η ικανότητα μεταβίβασης των καλαθοσφαιριστών στον αγώνα, συσχετίζεται με την συνολική απόδοση των παικτών.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
125
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.