Συγκρούσεις στις δομές φιλοξενίας προσφύγων: Απειλούμενη ταυτότητα και στρατηγικές διαχείρισης των συγκρούσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:1668166 554 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκρούσεις και Επικοινωνία
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Ιωαννίδη Θάλεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκρούσεις στις δομές φιλοξενίας προσφύγων: Απειλούμενη ταυτότητα και στρατηγικές διαχείρισης των συγκρούσεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Οι ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές στον ελλαδικό χώρο διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη κατά την οποία κρίνεται άμεση η αντιμετώπιση τόσο από μεριάς της πολιτείας όσο και από μεριάς της κοινωνίας των πολιτών. Η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμετώπιση με την φυσική εγγύτητα του διαφορετικού Άλλου και την ανάπτυξη στρατηγικών ένταξης των προσφυγικών πληθυσμών, συνιστώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον .Η παρούσα ερευνητική εργασία επιδιώκει να προσδιορίσει μέσα από μια βιβλιογραφική επισκόπηση ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία που ενεργοποιούν το αίσθημα της απειλούμενης ταυτότητας για τους πληθυσμούς που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ποιες στρατηγικές αναπτύσσουν τα ίδια τα υποκείμενα για να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή καθώς και να παρουσιάσει εν συντομία τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις των διομαδικών συγκρούσεων και ειδικότερα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Στη συνέχεια μέσα από τις αφηγήσεις οχτώ συμμετεχόντων επιχειρείται να αναδειχτούν οι βασικοί τρόποι οργάνωσης των δομών φιλοξενίας, οι κυριότερες αφορμές γύρω από τις οποίες ξεσπούν συγκρούσεις εντός αυτών των δομών, η κοινωνική συμπεριφορά των φιλοξενούμενων, καθώς και ι στρατηγικές διαχείρισης και πρόληψης των συγκρούσεων που αναπτύσσουν τα άτομα που παρέχουν καθημερινά υπηρεσίες( κοινωνικοί λειτουργοί-εθελοντές). Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ύπαρξη καθημερινών συγκρούσεων οι οποίες ωστόσο περιγράφονται ως περιστατικά μικρής κλίμακας, μέσο εκτόνωσης των αρνητικών βιωμάτων που προκαλούν στους φιλοξενούμενους οι βίαιες κοινωνικές αλλαγές και η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Τέλος, βασικά στοιχεία της διαχείρισης των συγκρούσεων εντός των δομών όπως αναδείχτηκαν από τις αφηγήσεις κρίνονται η υποχωρητική στάση, η εκτενής επεξήγηση των δυνατοτήτων δράσης και η παρακίνηση προς τους φιλοξενούμενους για την λήψη ευθυνών και την συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
δομές φιλοξενίας, φιλοξενούμενοι, εθνοτικές ομάδες, συγκρούσεις. απειλούμενη ταυτότητα, στρατηγικές υπεράσπισης, στρατηγικές διαχείρισης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
185
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.