In vivo μετρήσεις φυσικών και τεχνητών ραδιονουκλιδίων στο ανθρώπινο σώμα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1668237 658 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Στεφανίδου Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλέφ-Εζρά Τζων, Καθηγητής, Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κουρκουμέλης Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ποτηριάδης Κωνσταντίνος, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α’ Βαθμίδας, Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vivo μετρήσεις φυσικών και τεχνητών ραδιονουκλιδίων στο ανθρώπινο σώμα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vivo μετρήσεις φυσικών και τεχνητών ραδιονουκλιδίων στο ανθρώπινο σώμα
Περίληψη:
Οι μετρητές ολόσωμης ακτινοβολίας είναι διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ακτινοβολίας –γ και –Χ που εκπέμπονται από τα ραδιονουκλίδια που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Τα δεδομένα από την ποσοτικοποίηση των ραδιονουκλιδίων στο ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιούνται κυρίως στην έρευνα και στην ακτινοπροστασία του πληθυσμού και των εργαζομένων. Στην παρούσα εργασία διενεργήθηκαν μετρήσεις για την μελέτη τεσσάρων ραδιονουκλιδίων δυο φυσικών (40K και 214Bi), και δυο τεχνητών (99mTc και 131Ι) στο ανθρώπινο σώμα με χρήση του μετρητή ολόσωμης ακτινοβολίας (ΜΟΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το κάλιο είναι ένα στοιχείο μεγάλης βιολογικής σημασίας, που μπορεί να ποσοτικοποιηθεί μέσω της ακτινοβολίας-γ που εκπέμπει το 40Κ. Μετρήσεις ολόσωμης ποσότητας καλίου (TBK) σε 21 ενήλικες υγιείς εθελοντές έδειξαν μέση τιμή συγκέντρωσης καλίου 1.57±0.28 g/kg στο σώμα επτά ανδρών και 1.29±0.22 g/kg 14 γυναικών με αξιοπιστία μετρήσεων σε διάστημα μερικών μηνών σε μια από τις γυναίκες (8.5±1.1)% και (4.7±1.0)% και σε έναν τους άνδρες.

Το 214Bi αποτελεί θυγατρικό του ραδονίου τα επίπεδα του οποίου στο περιβάλλον, και κατά επέκταση στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτώνται από τον τόπο, την εποχή του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας και τις δραστηριότητες του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, μελετήθηκε η ενεργότητα του 214Bi στο ανθρώπινο σώμα σε διαφορετικές συνθήκες. Δώδεκα μετρήσεις σε διάστημα χειμερινών μηνών που έγιναν σε έναν άνδρα απογευματινή ώρα, έδειξαν ολόσωμη συγκέντρωση 214Bi στο σώμα του (1.81±1.15) Bq/kg. Δέκα μετρήσεις 214Bi σε ενήλικη γυναίκα που διενεργήθηκαν επίσης απογευματινές ώρες έδειξαν μέση συγκέντρωσης 214Bi, (1.39±0.36) Bq/kg μικρότερη από τις δέκα πρωινές και δέκα μεσημβρινές μετρήσεις, (2.81±1.26) Bq/kg και (2.03± 1.06) Bq/kg αντίστοιχα. Μετρήσεις σε έναν εθελοντή μετά από τουριστική επίσκεψη στο σπήλαιο του Περάματος Ιωαννίνων έδειξαν ότι ο ενεργός χρόνος ημιζωής του 214Bi στο σώμα του λόγω της επίσκεψης ήταν (55±2) min, και ότι το πηλίκο ενεργοτήτων 214Pb/ 214Bi στο σώμα του μειώθηκε με το πέρασμα του χρόνου από την έξοδο από το σπήλαιο.

Ποσοτικοποιήθηκε η εσωτερική ραδιομόλυνση επτά εργαζομένων του Τμήματος Πυρη-νικής Ιατρικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Θεωρώντας τις λίγες μετρήσεις που έγιναν ενδεικτικές, βρέθηκε ότι η ετήσια ενεργή τους δόση από εσωτερική ακτινοβόληση από 99mTc ή/και 131I, κυμαινόταν από 0.00 έως 0.4 mSv, ενώ η αντίστοιχη από εξωτερική ακτινοβόληση ήταν το 2016 από 0.2 έως 2.1 mSv.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετρητής ολόσωμης ακτινοβολίας, Κάλιο-40, Ραδόνιο, Τεχνήτιο-99m, Ιώδιο-131
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
109
Stefanidou Chrysoula MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο