Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος άσκησης στη φυσική κατάσταση ενήλικων ατόμων με νοητική αναπηρία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1668265 851 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-19
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΜΠΑΜΠΟΥΛΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΕΛΕΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκη Δήμητρα, Καθηγήτρια Θεωρητικές Επιστήμες Σ.Ε.Φ.Α.Α
Ασωνίτου Αικατερίνη, ΕΔΙΠ Θεωρητικές Επιστήμες Σ.Ε.Φ.Α.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος άσκησης στη φυσική κατάσταση ενήλικων ατόμων με νοητική αναπηρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιδράσεις παρεμβατικού προγράμματος άσκησης στη φυσική κατάσταση ενήλικων ατόμων με νοητική αναπηρία
Περίληψη:
Η καλή φυσική κατάσταση διασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής και προασπίζει την υγεία σε φυσιολογικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Δεδομένου ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία αποτελούν μια ευπαθέστερη κοινωνική ομάδα συγκριτικά με τον τυπικό πληθυσμό, η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται στη φροντίδα τους.
Η παρούσα έρευνα σχεδιάστηκε με σκοπό τη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων της φυσικής κατάστασης ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία. Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε ένα παρεμβατικό πρόγραμμα προπόνησης διάρκειας τεσσάρων μηνών, με δύο προπονητικές μονάδες την εβδομάδα. Οι προπονητικές μονάδες αποτελούνταν από δραστηριότητες και παιχνίδια για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ταχύτητας, της ισορροπίας και της ευκαμψίας. Οι προπονήσεις έλαβαν χώρα στα πλαίσια πιστοποιημένου φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, του νομού Αττικής.
Το δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα αποτελούνταν από 31 ενήλικες με νοητική αναπηρία. Για τους σκοπούς της έρευνας δημιουργήσαμε δύο ομάδες: α) την πειραματική ομάδα, αποτελούμενη από 19 άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος στις προπονήσεις και β) την ομάδα ελέγχου, στην οποία συμμετείχαν 12 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε 7 δοκιμασίες από τη δέσμη δοκιμασιών Eurofit, πριν την εφαρμογή του προπονητικού προγράμματος και μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών.
Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα λογισμικού SPSS for Windows 21.0(SPSS 2012) με το .05 επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση που μπορεί να επιφέρει ένα στοχευμένο πρόγραμμα άσκησης, στη φυσική κατάσταση ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση, αθλητισμός, άσκηση, νοητική αναπηρία, ειδική αγωγή, φυσική κατάσταση, ενήλικες, παρεμβατικό πρόγραμμα, ειδική φυσική αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
49
ΠΤΥΧΙΑΚΗ-13-9-tel.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο