Ληνός και οινοπαραγωγή στην αρχαιότητα, η περίπτωση του ληνού της Ραφήνας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1670954 732 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-19
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λουλακούδης Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κανελλόπουλος Χρύσανθος, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ληνός και οινοπαραγωγή στην αρχαιότητα, η περίπτωση του ληνού της Ραφήνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ληνός και οινοπαραγωγή στην αρχαιότητα, η περίπτωση του ληνού της Ραφήνας
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια πρώτη συνολική προσέγγιση του θέματος του ληνού, της τεχνολογίας και της εξέλιξης του καθώς και μια γενική επισκόπηση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην αρχαιότητα. Γίνεται καταγραφή και ταξινόμηση των δημοσιευμένων ληνών του ελλαδικού χώρου, από έμμεσες ή άμεσες δημοσιεύσεις. Μελετήθηκαν 114 παραδείγματα ληνών κυρίως σε ότι αφορά θέματα κατασκευής, υλικών, τρόπων παραγωγής σε σχέση με τα υλικά. Διερευνήθηκε επίσης η θέση του ληνού και η ένταξη του ή μη σε ευρύτερα αγροτικά σύνολα. Με βάση την παραπάνω συνολική μελέτη έγινε και η ταύτιση του χώρου 8 της Ραφήνας ως εργαστηριακού χώρου παραγωγής οίνου.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των εγκαταστάσεων παραγωγής οίνου της αρχαιότητας, του ελλαδικού χώρου, κυρίως μέσα από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των εγκαταστάσεων σύνθλιψης, αλλά και δευτερευόντως από τα αρχαιολογικά ευρήματα των αμπελώνων και των εικονογραφικών παραστάσεων παραγωγής οίνου στην τέχνη. Τα χρονολογικά όρια της μελέτης τοποθετούνται από την κλασική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, έχοντας ως κύριο σκοπό την μελέτη της τεχνολογίας και των υλικών των ληνών του αρχαίου κόσμου.
Η εργασία διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη. Στο Α' Μέρος, το οποίο έπεται της εισαγωγής, δίνονται κάποια γενικά στοιχεία σχετικά με τον οίνο και την αμπελοκαλλιέργεια στην αρχαιότητα, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις αρχαίες φιλολογικές πηγές, καθώς επίσης αποσαφηνίζονται και θέματα ορολογίας. Το Β' Μέρος είναι αφιερωμένο στους ληνούς. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αρχαιολογικά δεδομένα ανά γεωγραφική περιοχή και ξεκινώντας από το παλαιότερο καταγεγραμμένο αρχαιολογικό εύρημα. Εξετάζονται επίσης τα αρχαιολογικά κατάλοιπα εγκαταστάσεων οινοποίησης και ωρίμανσης του οίνου. Στο δεύτερο κεφάλαιο του Β Μέρους εξετάζεται ο ληνός μέσα από την εικονογραφία της κλασικής και της ύστερης αρχαιότητας.
Στο Γ' Μέρος της εργασίας αναπτύσσεται το θέμα του ληνού (χώρος 8) της Ραφήνας. Εξετάζεται η ένταξη του στο γενικότερο ανασκαφικό πλαίσιο του λεγόμενου ''Ρωμαϊκού Βαλανείου'', η περιγραφή, η μελέτη των δεδομένων και η τεκμηρίωση της χρήσης του χώρου. Οι μετρήσεις των διαστάσεων στο αρχαιολογικό πεδίο έγιναν μέσω των ορθοφωτογραφιών και μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικής σχεδίασης Autocad Autodesk. Στο τελευταίο κεφάλαιο του Γ' Μέρους γίνεται μια σύντομη προσέγγιση του θέματος της αλλαγής της χρήσης διάφορων κτηρίων κατά την ύστερη αρχαιότητα, κυρίως την μεταβολή χώρων διαφορετικής χρήσης σε εργαστήρια. Στο Δ' Μέρος δίνονται τα τελικά συνολικά συμπεράσματα ολόκληρης της εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ληνός, πατητήρι, οινοπαραγωγή, οίνος, Ραφήνα, Ρωμαϊκό Βαλανείο Ραφήνας, αμπελοκαλλιέργεια,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
431
Αριθμός σελίδων:
222
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΔΕ Λουλακούδης Κ. Ληνός και οινοπαραγωγή στην Αρχαιότητα Η περίπτωση του ληνού τη Ραφήνας.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.