Στρες και ψυχική ανθεκτικότητα σε εφήβους 11-17 ετών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1688777 974 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κατσίρα Χρυσούλα
Καλλιαντά Μαρία-Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής-Διευθυντής Α' Παιδιατρικής Κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χριστίνα Δαρβίρη, Επισκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φλώρα Μπακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρες και ψυχική ανθεκτικότητα σε εφήβους 11-17 ετών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρες και ψυχική ανθεκτικότητα σε εφήβους 11-17 ετών
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί μέσα από δύο διαφορετικά παρεμβατικά προγράμματα Διαχείρισης του Στρες, διάρκειας 8 εβδομάδων, εφαρμοσμένα σε εφήβους, να αναδείξει τη σχέση στρες και ψυχικής ανθεκτικότητας στον εφηβικό πληθυσμό και μέσω μια στατιστικής και ερευνητικής ανάλυσης να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα για τη σχέση αυτών των δύο όρων.
Πιο αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες που μελετώνται στην παρούσα έρευνα με έμφαση στην έννοια του στρες και της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παραθέτονται οι πρωτογενείς και οι δευτερογενείς στόχοι της έρευνας.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά ο σχεδιασμός της έρευνας για όλο το δείγμα, δηλαδή για τις δύο ομάδες παρέμβασης (την ομάδα Τεχνικών Διαχείρισης του Στρες και την ομάδα Πυθαγορείου Αυτογνωσίας) και για την ομάδα ελέγχου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθεται αναλυτικά η διαδικασία συλλογής των δεδομένων από τους εφήβους, το δείγμα και τα κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμού. Έπειτα αναλύεται το χρονοδιάγραμμα των 8 εβδομάδων παρέμβασης και για τις δύο ομάδες. Τέλος, στο κεφάλαιο αυτό παραθέτονται τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν τόσο στις ομάδες παρέμβασης όσο και στην ομάδα ελέγχου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, όπως αυτά προέκυψαν από τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια και εξάγονται τα αποτελέσματα.
Στο έκτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σε πιο θεωρητικό επίπεδο, μέσα από τη σύνοψη αλλά και τη γενίκευση των αποτελεσμάτων, η ερμηνεία τους για τον ευρύτερο εφηβικό πληθυσμό και η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με τα αποτελέσματα άλλων, παρόμοιων ερευνών. Η εργασία ολοκληρώνεται με τους περιορισμούς της μελέτης αλλά και τα τελικά συμπεράσματα πάνω στα αποτελέσματα της έρευνας, την αξία που μπορεί να έχουν για την επιστημονική κοινότητα και τις μελλοντικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες στην εφηβεία, Άγχος στην εφηβεία, Στρες, Ψυχική ανθεκτικότητα, Μέθοδοι διαχείρισης του στρες, Πυθαγόρειος Αυτογνωσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
56
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_Καλλιαντά_Κατσίρα.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο