Συμβολή στη μελέτη της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1688965 655 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κοτζαμπασάκης Δημήτριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κανδηλώρος Δημήτριος - ομότιμος καθηγητής, ΩΡΛ - Ιδιώτης
Κορρές Σταύρος - ομότιμος καθηγητής , ΩΡΛ -Ιδιώτης
Γιωτάκης Ιωάννης - Καθηγητής ΩΡΛ - Β' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική πανεπιστημίου Αθηνών - νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Νικολόπουλος Θωμάς - Καθηγητής ΩΡΛ - Β' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική πανεπιστημίου Αθηνών - νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Μαραγκουδάκης Παύλος - Επίκουρος καθηγητής - ΩΡΛ - Β' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική πανεπιστημίου Αθηνών - νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Δανιάς Νικόλαος - Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής - Δ' Χειρουργική κλινική πανεπιστημίου Αθηνών - νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Δελίδης Αλέξανδρος - Επίκουρος καθηγητής - ΩΡΛ - Β' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική πανεπιστημίου Αθηνών - νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμβολή στη μελέτη της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμβολή στη μελέτη της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική
Περίληψη:
Σύμφωνα με τον Ησίοδο στους γάμους του Κάδμου και της Αρμονίας στη Θήβα, οι Μούσες τραγουδούσαν, προς τιμήν των νεόνυμφων, τους παρακάτω στίχους, που αμέσως επαναλάμβαναν οι παρευρισκόμενοι θεοί: «Τ’ όμορφο ο κόσμος αγαπούν και τ’ άσχημο μισούνε». Τι είναι όμως η περίφημη ομορφιά που αναστατώνει τις αισθήσεις, συναρπάζει θεούς και ανθρώπους και αποτελεί το όραμα γλυπτών, αρχιτεκτόνων, ποιητών, ζωγράφων αλλά και των χειρουργών όλων των εποχών, σε όλο τον κόσμο;
Η έννοια του ωραίου αλλά και η ολοένα και αυξανόμενη τάση των ανθρώπων προς αυτό , επιβάλλουν νεότερα δεδομένα στο χώρο της αισθητικής χειρουργικής. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση αισθητικών επεμβάσεων είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για προσωπικούς. Ενώ παλαιότερα πρόσβαση σε τέτοιου είδους επεμβάσεις είχαν συνήθως άτομα με επαγγελματικές απαιτήσεις ή με μεγαλύτερη του μέσου όρου οικονομική επιφάνεια , τώρα πλέον είναι προσιτές στο ευρύ κοινό.
Αυτό καθιστά αναγκαία τη μελέτη της επίδρασης των αισθητικών επεμβάσεων στους ασθενείς και στην ποιότητα ζωής τους. Βοηθούν αυτές οι επεμβάσεις στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους; Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται και χαίρουν αυτής της διαφοράς; Υπάρχουν επιπτώσεις από αυτές τις επεμβάσεις; Όλα αυτά είναι απαραίτητα ερωτήματα για την αξιολόγηση μιας αισθητικής επέμβασης.
Η ρινοπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις μεταξύ των υπόλοιπων αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου. Λόγω όμως του ότι η μύτη είναι η είσοδος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η αξιολόγησή της ρινοπλαστικής ως επέμβαση περιπλέκεται περισσότερο. Πέρα λοιπόν από το αισθητικό κομμάτι που ενδιαφέρει κυρίως τους ασθενείς αυτούς, εμείς ως λειτουργοί της Ιατρικής, θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για τις υπόλοιπες παραμέτρους που είναι εξίσου σημαντικές. Θα πρέπει λοιπόν, η ορθή αξιολόγησή της να βασίζεται σε τρεις άξονες: την επίδρασή της στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό αποτέλεσμα.
Η ποιότητα ζωής είναι μια ευρύτερη έννοια που περιγράφει το σύνολο της ικανοποίησης ενός ασθενούς με κριτήρια την ψυχική και σωματική του υγεία. Δεν θα είχε νόημα να έχουμε έναν ασθενή με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά κάκιστη λειτουργία της ρινικής αναπνοής γιατί ο ασθενής αυτός δεν πληροί τα ανωτέρω κριτήρια. Οι έννοιες λοιπόν του αισθητικού και του λειτουργικού αποτελέσματος στην ρινοπλαστική είναι αλληλένδετες και επηρεάζουν από κοινού την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην επίδραση της ρινοπλαστικής στην ποιότητα ζωής, το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό αποτέλεσμα. Είναι μια προσπάθεια να εκτιμηθεί ολοκληρωμένα η ρινοπλαστική ως επέμβαση και να διερευνηθούν τυχόν αρνητικές επιδράσεις της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Ρινοπλαστική, Ποιότητα ζωής, Αισθητική χειρουργική προσώπου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
164
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο