ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ»

Διπλωματική Εργασία uoadl:1692153 1201 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-29
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γεωργαντά Χρυσάνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κορρές, Διδάκτωρ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ»
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την επίδραση ενός Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας σε μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, σχεδιασμένο από τη γράφουσα. Η ανάγκη αυτής της μελέτης βρίσκεται στην έλλειψη ερευνών που να περιγράφουν ένα πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας και την επιτυχία ή όχι του σκοπού του.
Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται το Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας που εφαρμόστηκε και στηρίχθηκε στην Κοινωνικο-Γνωστική Θεωρία της Σταδιοδρομίας, εντάσσοντας στοιχεία Παιχνιδοποίησης.
Για την αξιολόγηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε ομάδα ελέγχου (μαθητές που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα) και πειραματική ομάδα (μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα). Όλοι οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια Επαγγελματικής Ταυτότητας, Κινήτρων, Επαγγελματικού Σχεδιασμού και Προδραστικής Προσωπικότητας πριν και μετά το Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας, ενώ κατά την διάρκεια του προγράμματος συλλέγονταν πληροφορίες μέσω παρατήρησης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών. Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας αφορούν τη σχέση και τη διαφορά των παραπάνω μεταβλητών αξιολογούμενη πριν και μετά το πέρας του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην πειραματική ομάδα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως υπάρχει διαφορά σε κάποιες από τις παραπάνω μεταβλητές με την πειραματική ομάδα να ωφελείται από το Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ φαίνεται πως κάποιες ασκήσεις σημείωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές και τους βοήθησαν περισσότερο.
Τέλος, αναφέρονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνες καθώς δεν είναι δυνατή η γενίκευση της συγκεκριμένης μελέτης σε περιοχές πέραν των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ωρολόγια προγράμματα
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας, Επαγγελματική Ταυτότητα, Κίνητρα, Επαγγελματικός Σχεδιασμός, Προδραστική Προσωπικότητα, Παιχνιδοποίηση, Κοινωνικο-γνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
160
Georganta Chrysanthi MSc thesis 2017 2.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο