Ο ρόλος πεπτιδίων στην εκτίμηση της βαρύτητας και της εξέλιξης συγγενών καρδιοπαθειών στα παιδιά

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1692249 283 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Υγείας - Μητέρας - Παιδιού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπαχρήστου Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Καφετζής Δημήτριος: Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής
Γουργιώτης Δημήτριος: Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας ,
Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Γαρούφη Αναστασία: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής,
Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Τσολιά Μαρία: Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας,
Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αττιλάκος Αχιλλέας: Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,
Γ’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Κόσσυβα Λυδία: Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής,
Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Σπυρίδης Νικόλαος : Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,
Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος πεπτιδίων στην εκτίμηση της βαρύτητας και της εξέλιξης συγγενών καρδιοπαθειών στα παιδιά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The role of peptides in the assessment of severity and progress of congenital heart diseases in children
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η έγκαιρη διάγνωση και η αξιολόγηση της βαρύτητας των συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς έχει κρίσιμη σημασία για την κλινική πορεία και την έκβαση των ασθενών. Ως εργαλεία για την αρχική εκτίμηση, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας έχουν μελετηθεί ορισμένα αγγειοδραστικά πεπτίδια.
Σκοπός: Η μελέτη των επιπέδων πλάσματος του εγκεφαλικού νατριουρητικού πεπτιδίου (BNP), της αδρενομεντουλλίνης (ADM) και της ουροτενσίνης ΙΙ (UII) σε ασθενείς με μη κυανωτικές συγγενείς καρδιοπάθειες και η αξιολόγησή τους ως δείκτες εκτίμησης της παρουσίας, της βαρύτητας και του τύπου της συγγενούς καρδιοπάθειας.
Υλικό-Μέθοδος: Περιλήφθηκαν συνολικά 78 παιδιά [διάμεση ηλικία11,56 (1,58-83,75) μήνες] 39 με συγγενή καρδιοπάθεια- μεσοκολπική επικοινωνία (ASD), μεσοκοιλιακή επικοινωνία (VSD), ανοικτός βοτάλειος πόρος (PDA)- και 39 υγιείς μάρτυρες, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου. Σε όλους τους μετέχοντες στη μελέτη ελήφθη πλήρες οικογενειακό, περιγεννητικό και ατομικό ιστορικό και έγιναν λεπτομερής κλινική εξέταση, αιματολογικός έλεγχος και υπερηχοκαρδιογράφημα. Τα επίπεδα των BNP, ADM και UII μετρήθηκαν στο πλάσμα με τη μέθοδο της ELISA. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS v20 και p<0,005 θεωρήθηκε ως στατιστικά σημαντικό.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα BNP (p=0,006), οριακά υψηλότερα επίπεδα ADM (p=0,063) και παρόμοια επίπεδα UII (p=0,635). Οι ασθενείς με PDA είχαν χαμηλότερα επίπεδα BNP σε σχέση με τους ασθενείς με VSD και τους ασθενείς με ASD. Οι ασθενείς με μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή καρδιοπάθεια είχαν υψηλότερα, στα όρια της στατιστικής σημαντικότητας, επίπεδα ADM και UII σε σχέση με αυτούς με ήπιας βαρύτητας καρδιοπάθεια, ενώ τα επίπεδα του ΒΝΡ δεν παρουσίαζαν καμία σημαντική διαφορά. Τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια εμφάνιζαν συχνότερα στασιμότητα βάρους και ήταν λιποβαρή σε σχέση με τους μάρτυρες. Οι μητέρες των ασθενών κάπνιζαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις μητέρες των μαρτύρων.
Συμπεράσματα: Τα επίπεδα των αγγειοδραστικών πεπτιδίων στο πλάσμα συσχετίζονται με την παρουσία και τη βαρύτητα μη κυανωτικής συγγενούς καρδιοπάθειας, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο. Το ΒΝΡ και σε μικρότερο βαθμό η ADM μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες της παρουσίας συγγενούς καρδιοπάθειας, ενώ η ADM και η UII ως δείκτες της βαρύτητας. Το ΒΝΡ είναι περισσότερο αξιόπιστος δείκτης για τη διάγνωση της ASD.


Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συγγενείς καρδιοπάθειες, Πεπτίδια, Παιδιά, Εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο, Αδρενομεντουλλίνη, Ουροτενσίνη,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
269
Αριθμός σελίδων:
120