Μικροσκοπική μελέτη της πυρηνικής σχάσεως με νετρόνια χαμηλών ενεργειών μέσω του μοντέλου CoMD (Constrained Molecular Dynamics).

Διπλωματική Εργασία uoadl:1692262 541 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσικοχημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπαδημητρίου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Α. Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μικροσκοπική μελέτη της πυρηνικής σχάσεως με νετρόνια χαμηλών ενεργειών μέσω του μοντέλου CoMD (Constrained Molecular Dynamics).
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μικροσκοπική μελέτη της πυρηνικής σχάσεως με νετρόνια χαμηλών ενεργειών μέσω του μοντέλου CoMD (Constrained Molecular Dynamics)
Περίληψη:
Η μικροσκοπική περιγραφή του μηχανισμού της πυρηνικής σχάσης είναι ένα θέμα έντονης ερευνητικής δραστηριότητας στις μέρες μας. Η κατανόηση της πυρηνικής σχάσης, εκτός από τη θεωρητική άποψη του προβλήματος πολλών σωματιδίων, έχει πρακτική σημασία για την παραγωγή ενέργειας, τη μεταστοιχείωση πυρηνικών αποβλήτων όσο και την παραγωγή ισοτόπων για ιατρική χρήση. Επιπλέον, η πυρηνική σχάση είναι ουσιαστικά η διαδικασία που θέτει το ανώτερο όριο στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων και κατέχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή βαρέων στοιχείων μέσω της αστροφυσικής διαδικασίας ταχείας σύλληψης νετρονίων (r-process).
Στην παρούσα εργασία, ξεκινήσαμε μια συστηματική μελέτη των αντιδράσεων σχάσης από νετρόνια με των κώδικα CoMD (Constrained Molecular Dynamics) των A.Bonasera και M.Papa. O κώδικας χρησιμοποιεί μια φαινομενολογική αλληλεπίδραση με συμπιεστότητα πυρηνικής ύλης Κ=200 με διάφορες συναρτησιακές μορφές του δυναμικού συμμετρίας συναρτήσει της πυκνότητας. Επιπλέον ο CoMD επιβάλλει έναν περιορισμό στον χώρο κάθε χρονικό βήμα της σύγκρουσης. Κατάλληλη επιλογή των παραμέτρων του όρου επιφανείας έχει γίνει για την περιγραφή της σχάσης. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των υπολογισμών για την αντίδραση σχάσεως του 235U από νετρόνια σε ενέργειες 20,30,50,70 και 100 MeV. Οι υπολογισμοί για τις κατανομές μαζών και ενεργειών θα συγκριθούν με πειραματικά δεδομένα. Φαίνεται πως ο μικροσκοπικός κώδικας CoMD είναι ικανός να περιγράψει την περίπλοκη δυναμική του συστήματος Ν-σωματιδίων κατά τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης από νετρόνια. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ρύθμιση των όρων του δυναμικού και οι βελτιώσεις στον κώδικα προκειμένου να πετύχουμε ικανοποιητική περιγραφή των πειραματικών δεδομένων, ειδικά σε χαμηλές ενέργειες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Πυρηνική φυσική
Λέξεις-κλειδιά:
αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, νετρόνια, ενεργός διατομή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
101
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MY MASTERRRR.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.