Παρέμβαση σε μαίες για τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1693984 424 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-03
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Βυζικίδου Βεργίνα Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βαρδαβάς Κωνσταντίνος, Επιστημονικός συνεργάτης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Χρυσοβαλάντης, Επιστημονικός συνεργάτης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρέμβαση σε μαίες για τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρέμβαση σε μαίες για τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας
Περίληψη:
Εισαγωγή
Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες σε όλο τον κόσμο, ενώ το ενεργητικό κάπνισμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνα για πολλές δυσμενείς εκβάσεις στις εγκύους και στα νεογνά τους. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο της λοχείας, η πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής παρέμβασης σε μαίες για τη διακοπή καπνίσματος και κατά πόσο η σύντομη αυτή εκπαιδευτική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τις στάσεις, τις γνώσεις και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι μαίες για τη διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και στην περίοδο της λοχείας.

Υλικά και Μέθοδος
Η εκπαιδευτική παρέμβαση, έλαβε χώρα στις 15 Οκτωβρίου 2016, στην Αθήνα. Το δείγμα αποτελούνταν από 58 μαίες. Αναλύθηκαν δεδομένα πριν την παρέμβαση, αμέσως μετά, καθώς και 2 μήνες μετά. Τα κύρια θέματα που αξιολογήθηκαν ήταν οι γνώσεις, οι στάσεις, ο ρόλος, η αυτοπεποίθηση των μαιών για να παράσχουν οι ίδιες παρέμβαση διακοπής καπνίσματος σε έγκυες καπνίστριες, καθώς και οι πρακτικές που ακολουθούν. Η παρέμβαση βασίστηκε στο μοντέλο «5As»: Ask, Advise, Assess, Assist, Arrange (Ρωτήστε, Συμβουλέψτε, Εκτιμήστε, Βοηθήστε, Οργανώστε).

Αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ημερήσια εκπαίδευση καθώς και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών βοήθησαν στην αύξηση των γνώσεων και των ικανοτήτων των μαιών. Οι μαίες διατήρησαν τις γνώσεις τους με μία μικρή πτώση και στη μέτρηση των δύο μηνών, η οποία όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p>0,001). Επιπλέον, οι μαίες πριν την παρέμβαση ανέφεραν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή εκπαίδευση πάνω στη διακοπή καπνίσματος και έχουν χαμηλά ποσοστά αυτο-αποτελεσματικότητας. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι η παρέμβαση αύξησε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (p<0.001) την αυτο-αποτελεσματικότητα τους. Επιπροσθέτως, στο διάστημα των δύο μηνών που μεσολάβησε από τις δύο μετρήσεις, η συχνότητα εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών των μαιών αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά (p<0.001) και εφάρμοσαν συχνότερα τις πρακτικές διακοπής καπνίσματος του μοντέλου 5Αs’, καθώς επίσης αυξήθηκε και η αυτοπεποίθηση των μαιών στην παροχή συμβουλευτικής (p<0.001). Τέλος, οι μαίες αξιολόγησαν το πρόγραμμα και ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, καθώς επίσης έμειναν και ευχαριστημένες και από τις κατευθυντήριες οδηγίες που τους δόθηκαν.

Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μία ημερήσια εκπαίδευση και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών πάνω στη διακοπή καπνίσματος οδήγησε σε αύξηση γνώσεων, αλλαγή λανθασμένων αντιλήψεων καθώς και κινητοποίηση των μαιών για τη χρήση πρακτικών συμβουλευτικής διακοπής καπνίσματος. Υπογραμμίζεται όμως, η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη των μαιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διακοπή καπνίσματος, Παρέμβαση, Εγκυμονούσες, Μαίες, Γνώσεις, Στάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vyzikidou Vergina Konstantina-master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.