Μελέτη της δράσης σκευάσματος με φυτικά εκχυλίσματα στην ανδρογενή αλωπεκία, σε άρρενες που φέρουν τον πολυμορφισμό rs6152 του γονιδίου AR

Διπλωματική Εργασία uoadl:1699938 836 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ζούλη Καλλιόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρακούλης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της δράσης σκευάσματος με φυτικά εκχυλίσματα στην ανδρογενή αλωπεκία, σε άρρενες που φέρουν τον πολυμορφισμό rs6152 του γονιδίου AR
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της δράσης σκευάσματος με φυτικά εκχυλίσματα στην ανδρογενή αλωπεκία, σε άρρενες που φέρουν τον πολυμορφισμό rs6152 του γονιδίου AR.
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η Ανδρογενής Αλωπεκία (Androgenetic Alopecia, AGA) είναι μια κληρονομική, εξαρτώμενη από τα ανδρογόνα πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική, και με απόλυτα προκαθορισμένο μοτίβο, απώλεια τριχών από την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει άτομα και των δύο φύλων. Εχει χαρακτηριστεί ως πολυπαραγοντική πάθηση, στην αιτιοπαθογένεια της οποίας εμπλέκονται ορμόνες (εξέχοντας ο ρόλος των ανδρογόνων), γενετικοί παράγοντες (πολυμορφισμοί του γονιδίου AR), αλλαγές της δυναμικής του κύκλου ζωής του τρίχας και του θύλακα (μείωση αναγενούς φάσεως με ταυτόχρονη σταθεροποίηση ή και αύξηση της τελογενούς, και ελάτωση του anagen/telogen ratio), φλεγμονή, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, και ουλοποίηση.
Μελέτες κατά καιρούς πρότειναν την ύπαρξη ισχυρής γενετικής συνιστώσας, με παραλλαγές στην αλληλουχία του γονιδίου AR να είναι οι κύριοι υποψήφιοι. Το γονίδιο αυτό εντοπίζεται στο χρωμόσωμα Χ και είναι υπεύθυνο για τη μεταγραφή γονιδίων και κατ’ επέκταση την κωδικοποίηση πρωτεϊνών με άμεση συμμετοχή σε βιολογικές διεργασίες που συντελούνται εντός των τριχικών θυλάκων (και όχι μόνο).
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη διεξήχθη με σκοπό να προσδιορισθεί η συχνότητα κατανομής του πολυμορφισμού rs6152 του γονιδίου AR που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ανδρογενούς αλωπεκίας (ΑΓΑ), σε δείγμα ελληνικού πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, έγινε εκτίμηση της αποτελεσματικότητας σκευάσματος φυτικών εκχυλισμάτων έναντι της ανδρογενούς αλωπεκίας, σε δείγμα αρρένων ατόμων.

Μέθοδος: Συνολικά, 1162 άτομα, ελληνικής καταγωγής, επιστρατεύθηκαν για τη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης γενετικού συσχετισμού. Το δείγμα συνίσταται σε 657 γυναίκες (56,5%) και 505 άνδρες (43,5 %). Πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του γονιδιώματος των συμμετεχόντων για το SNP rs6152 (G/A). Ο πληθυσμός διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, ανάλογα με το φύλο.

Για το κλινικό σκέλος της μελέτης, επελέγησαν, τυχαία, 20 άνδρες εθελοντές, ηλικίας 33 έως 65 ετών. Οι εθελοντές ταξινομήθηκαν, βάσει της κλίμακας Hamilton και Norwood, στις βαθμίδες ΙΙΙ έως VII, ως προς την ΑΓΑ. Όλοι ήταν φορείς του rs6152 G αλληλομόρφου. Στους εθελοντές χορηγήθηκε καθημερινά, για 13 μήνες, σκεύασμα που περιείχε purified water, glycerin, sodium metabisulfite, glycine, xanthan gum, Larix Europaea wood extract, zinc chloride, Camellia sinensis leaf extract, Sabal Serrulata/Serenoa repens extract, Centella asiatica extract, Tea tree oil, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid. Όλοι υποβλήθηκαν σε κλινική εκτίμηση του σταδίου της αλωπεκίας πριν την έναρξη της θεραπείας και εν συνεχεία κατά την ολοκλήρωση του 1ου μήνα (M1), του 2ου (M2), 4ου (M4), 6ου (M6), 10ου (M10) και του 13ου (M13) μήνα.

Αποτελέσματα: Το 16,8% του ανδρικού πληθυσμού της μελέτης φέρει το γονότυπο Α0 και είναι προστατευμένο από τη ΑΓΑ. Στο γυναικείο πληθυσμό το 4% φαίνεται να είναι προστατευμένο έναντι της ΑΓΑ (γονότυπος ΑΑ), ενώ, αυξημένη ευαισθησία παρουσίαζε το 70% (γονότυπος GG). Σε σύγκριση ανδρων και γυναικών κατέστη σαφές ότι οι τελευταίες ήταν περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με τους άνδρες, με μικρή, ωστόσο, διαφορά έναντι της ΑΓΑ (OR:0,96, 95% CI:0,73-1,27).
Το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη και το οποίο περιέχει φυτικά εκχυλίσματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, τόσο στην αναστολή της εξέλιξης της αλωπεκίας όσο και στη βελτίωσή της. Οδήγησε σε αύξηση του λόγου anagen/telogen ratio και τελικά σε σταθεροποίησή του στα φυσιολογικά επίπεδα του λόγου. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε βελτίωση του ποσοστού των τριχών σε αναγενή (Α %) και τελογενή φάση (%T).
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι η ανδρογενής αλωπεκία είναι μια πολυπαραγοντική, παθολογική καταστάση, με ισχυρή γενετική συνιστώσα. Το SNP rs6152 κατέχει εξέχοντα ρόλο. Το παρασκεύασμα RH1301 που αναπτύχθηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής από την ερευνητική ομάδα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής φαίνεταιικανό όχι μόνο να επανεκκινεί την ανάπτυξη των τριχών, αλλά ταυτόχρονα να ελαττώνει την απώλεια, επάγοντας κατ’αυτό τον τρόπο, την μετάβαση του τριχικού θύλακα στην αναγενή φάση, χωρίς κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, μετά από συνεχή εφαρμογή για χρονκό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή μελέτης με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της παρούσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ανδρογενής αλωπεκία, γονίδιo AR, πολυμορφισμός rs6152, φυτικά εκχυλίσματα, παρασκεύασμα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
375
Αριθμός σελίδων:
232