Το γλωσσικό και ψυχοκοινωνικό προφίλ σε παιδιά με Γλωσσική Διαταραχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:1699956 728 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καρατζά Ελισσάβετ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ράλλη Ασημίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το γλωσσικό και ψυχοκοινωνικό προφίλ σε παιδιά με Γλωσσική Διαταραχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το γλωσσικό και ψυχοκοινωνικό προφίλ σε παιδιά με Γλωσσική Διαταραχή
Περίληψη:
Στόχοι: Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο τη διεξοδική διερεύνηση του γλωσσικού και ψυχοκοινωνικού προφίλ των παιδιών με γλωσσική διαταραχή (ΓΔ) σε σύγκριση με τους τυπικώς αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους (ΤΑ). Επίσης, στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των δυσκολιών των παιδιών με ΓΔ σε διάφορους γλωσσικούς τομείς και των ποικίλων διαστάσεων του ψυχοκοινωνικού τομέα. Τέλος, τίθεται ένας ακόμα στόχος, αυτός της διερεύνησης του αν οι γλωσσικές επιδόσεις των παιδιών με ΓΔ αποτελούν προβλεπτικό δείκτη των ψυχοκοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Μέθοδος: Συμμετείχαν 36 παιδιά Α΄ δημοτικού και οι εκπαιδευτικοί τους. Δεκαοχτώ παιδιά ανήκαν στην ομάδα της ΓΔ και 18 ήταν μαθητές τυπικής ανάπτυξης. Στην ομάδα της ΓΔ συμμετείχαν παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια της έρευνας (τα παιδιά είχαν φυσιολογική νοημοσύνη και παρουσίαζαν δυσκολίες στο εκφραστικό λεξιλόγιο) για γλωσσική διαταραχή. Όλα τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε ποικίλες γλωσσικές δοκιμασίες, οι οποίες καλύπτουν τους τομείς της φωνολογίας, της σημασιολογίας, της μορφολογίας, της πραγματολογίας και των αφηγηματικών ικανοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί των παιδιών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ψυχοκοινωνικής προσαρμογής.

Αποτελέσματα: Σημαντικές διαφορές καταγράφηκαν μεταξύ των 2 ομάδων σε σχέση με τις γλωσσικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά με ΓΔ παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις στις περισσότερες γλωσσικές δοκιμασίες, με εξαίρεση κάποιους τομείς της πραγματολογίας και των αφηγηματικών δεξιοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί βαθμολόγησαν χαμηλότερα την ομάδα της ΓΔ σε όλες τις κλίμακες της κοινωνικής, σχολικής και συναισθηματικής επάρκειας και υψηλότερα στις κλίμακες των προβλημάτων συμπεριφοράς, πλην της διαπροσωπικής προσαρμογής, υποδεικνύοντας σημαντικές δυσκολίες στο ψυχοκοινωνικό τομέα. Επίσης, αναδείχθηκαν πληθώρα συσχετίσεων μεταξύ των γλωσσικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων για την ομάδα ΓΔ. Τέλος, τα αποτελέσματα των παλινδρομήσεων ανέδειξαν ότι η επίδοση των παιδιών με ΓΔ στη δοκιμασία κατονομασίας εικόνων αποτελεί σημαντικό προβλεπτικό δείκτη των εκτιμήσεων των εκπαιδευτικών ως προς τη συναισθηματική τους επάρκεια και ότι η επίδοση τους στη δοκιμασία φωνολογικής βραχύχρονης μνήμης αποτελεί σημαντικό προβλεπτικό δείκτη των εκτιμήσεων των εκπαιδευτικών ως προς τη δεξιότητα οργάνωσης/σχεδιασμού. Καμία άλλη προβλεπτική σχέση δεν κρίθηκε στατιστικώς σημαντική. Τα αποτελέσματα συζητούνται σε σχέση με προηγούμενα ευρήματα, τους περιορισμούς της έρευνας και στα πλαίσια της θεωρητικής τους συμβολής και της πρακτικής τους εφαρμογής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
γλωσσική διαταραχή, τυπική ανάπτυξη, γλωσσικές δεξιότητες, ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
480
Αριθμός σελίδων:
233
ΔIΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο