Μελέτη ανίχνευσης των ερπητοϊών HSV-1 και HSV-2 και ο πιθανός ρόλος τους στην παθογένεια της περιοδοντικής νόσου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1702966 584 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιολογία Στόματος (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χατζοπούλου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δερέκα Ξανθίππη, Επίκουρη Καθηγήτρια Περιοδοντολογίας, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Κιτράκη Ευθυμία, Καθηγήτρια Βιολογίας, Εργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Μπομπέτσης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Περιοδοντολογίας, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη ανίχνευσης των ερπητοϊών HSV-1 και HSV-2 και ο πιθανός ρόλος τους στην παθογένεια της περιοδοντικής νόσου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη ανίχνευσης των ερπητοϊών HSV-1 και HSV-2 και ο πιθανός ρόλος τους στην παθογένεια της περιοδοντικής νόσου
Περίληψη:
Μελέτη ανίχνευσης των ερπητοϊών HSV-1 και HSV-2 και ο πιθανός ρόλος τους στην παθογένεια της περιοδοντικής νόσου
Εισαγωγή
Στη διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν ορισμένες ερευνητικές εργασίες που συσχετίζουν την παρουσία του ιού του απλού έρπητα HSV με την περιοδοντική νόσο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την αυξημένη επίπτωση του ιού σε δείγματα υποουλικής μικροβιακής πλάκας ασθενών με χρόνια περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα με υγιές περιοδόντιο είναι αντικρουόμενα. Ακόμη, δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής επίπτωση των δύο τύπων του ιού, HSV-1 και HSV-2, στους περιοδοντικούς ασθενείς.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι α) η διερεύνηση της παρουσίας των HSV-1 και HSV-2 στην υποουλική οδοντική πλάκα ασθενών με χρόνια περιοδοντίτιδα προκεχωρημένης βαρύτητας και η σύγκριση των ποσοστών ανίχνευσης των ιών με μία ομάδα ατόμων με υγιές περιοδόντιο, και β) η συσχέτιση των ερπητοϊών με τις κλινικές μετρήσεις αξιολόγησης της κατάστασης του περιοδοντίου.
Υλικά και Μέθοδος
Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν δείγματα υποουλικής μικροβιακής πλάκας από 26 ασθενείς με χρόνια περιοδοντίτιδα προκεχωρημένης βαρύτητας (ομάδα παρέμβασης) και 11 άτομα με υγιές περιοδόντιο (ομάδα ελέγχου). Στην ομάδα ελέγχου πραγματοποιήθηκε καταγραφή κλινικών μετρήσεων και λήψη δειγμάτων υποουλικής μικροβιακής πλάκας. Στην ομάδα παρέμβασης, κατά την αρχική εξέταση πραγματοποιήθηκαν κλινικές μετρήσεις στο σύνολο του φραγμού και λήψη δειγμάτων υποουλικής μικροβιακής πλάκας. Στη συνέχεια οι ασθενείς υποβλήθηκαν στη φάση ελέγχου της φλεγμονής. Κατά την επανεξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε 4-6 εβδομάδες μετά, έγινε καταγραφή εκ νέου των κλινικών μετρήσεων και λήψη δειγμάτων υποουλικής μικροβιακής πλάκας από τις περιοχές στις οποίες είχε πραγματοποιηθεί η αρχική δειγματοληψία. Από κάθε ασθενή ελήφθησαν τρία δείγματα: ένα συγκεντρωτικό δείγμα από τις εγγύς επιφάνειες των 1ων γομφίων, ένα από το βαθύτερο θύλακο στο φραγμό και ένα από περιοχή χωρίς θύλακο. Από κάθε υγιή μάρτυρα ελήφθη ένα συγκεντρωτικό δείγμα από τις εγγύς επιφάνειες των 1ων γομφίων. Για την ανίχνευση του DNA των ιών στα δείγματα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική nested PCR.
Αποτελέσματα
Στην ομάδα παρέμβασης, το 42,3% και 30,8% των ασθενών εμφάνιζαν τους ιούς HSV-1 και HSV-2 αντίστοιχα τουλάχιστον σε μία περιοχή. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μάρτυρες ήταν 27,3% και 18,2%. Οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα ποσοστά ανίχνευσης των ιών μεταξύ των συγκεντρωτικών δειγμάτων, των δειγμάτων από το βαθύτερο θύλακο στο φραγμό και αυτών χωρίς θύλακο. Ο ιός HSV-2 δε συσχετίστηκε με καμία κλινική παράμετρο, ενώ η παρουσία του HSV-1 συσχετίστηκε αρνητικά με το δείκτη πλάκας και το βάθος των θυλάκων στο σύνολο του φραγμού.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας δεν παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο των ιών HSV-1 και HSV-2 στην αιτιοπαθογένεια της περιοδοντικής νόσου σε Ελληνικό πληθυσμό. Είναι αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας ώστε να προσδιοριστεί η συσχέτιση των ιών αυτών με την περιοδοντική νόσο. Ακόμη, η συσχέτιση του HSV-1 με μικρότερα βάθη θυλάκων λόγω της ικανότητάς του να τροποποιεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις στους περιοδοντικούς ιστούς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Οδοντιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
ερπητοϊοί, HSV-1, HSV-2, χρόνια περιοδοντίτιδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
170
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.