In vitro ρινική διαπέραση της κροκίνης και σαφρανάλης ως συστατικά εκχυλισμάτων των στιγμάτων του φυτού Crocus sativus

Διπλωματική Εργασία uoadl:1704422 646 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φαρμακευτική Τεχνολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δέδε Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Βαλσαμή, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro ρινική διαπέραση της κροκίνης και σαφρανάλης ως συστατικά εκχυλισμάτων των στιγμάτων του φυτού Crocus sativus
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vitro ρινική διαπέραση της κροκίνης και σαφρανάλης ως συστατικά εκχυλισμάτων των στιγμάτων του φυτού Crocus sativus
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το σαφράν, το αποξηραμένο στίγμα του Crocus sativus L., είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Περιέχει σημαντικά δραστικά συστατικά (κροκίνη, σαφρανάλη) με πιθανή δράση κατά της νόσου του Alzheimer. Για το σκοπό αυτό, θα ήταν ενδιαφέρουσα η χορήγηση μιας μορφής ρινικής σκόνης, για πιθανή άμεση μεταφορά στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα μιας μορφής αγγλομερών.
Σκοπός: Η παρασκευή αποξηραμένων υδατικών εκχυλισμάτων από το σαφράν (SFE), προκειμένου να ληφθεί μια μορφή ρινικών σκονών και στη συνέχεια, η in vitro αξιολόγηση της ρινικής διαπερατότητας της κροκίνης και σαφρανάλης, χρησιμοποιώντας κύτταρα διάχυσης τύπου Franz και ως φραγμό, τόσο τεχνητές μεμβράνες όσο και ρινικό βλεννογόνο κουνελιών.
Μέθοδοι: Τα στίγματα του φυτού εκχυλίζονταιι σε νερό βαθμού HPLC για τρεις ημέρες στους 40 °C. Το λαμβανόμενο υδατικό εκχύλισμα SFE διηθήθηκε, καταψύχθηκε, λυοφιλοποιήθηκε (SFLE) ή ξηράνθηκε με ψεκασμό (SFSDE). Μικροσωματίδια εκδόχων μαννιτόλης και λεκιθίνης (92:8 w/w) που παρασκευάστηκαν με ξήρανση με ψεκασμό (spray drying) αναμίχθηκαν με το SFLE και το SFSDE σε αναλογία μάζας 90:10 και συσσωματώθηκαν χρησιμοποιώντας δύο κόσκινα των 850 και 106 μικρών για 40 λεπτά. Η περιεκτικότητα των SFLE, SFSDE και των αγγλομερών σε κροκίνη και σαφρανάλη ποσοτικοποιήθηκε με ανάλυση HPLC-UV. Επιπλέον, η ρινική διαπέραση της κροκίνης και σαφρανάλης αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας κύτταρα διάχυσης Franz είτε με τεχνητή μεμβράνη regenerated cellulose (MWCO 12 KDa) είτε με ρινικό βλεννογόνο κουνελιών, χρησιμοποιώντας στο διαμέρισμα δότη SFE, τόσο σε στερεά μορφή, όσο και ανασυσταμένα σε νερό.
Αποτελέσματα-Συμπεράσματα: Στα αποξηραμένα, υδατικά εκχυλίσματα του κρόκου, η περιεκτικότητα της κροκίνης ήταν περίπου 27% και της σαφρανάλης 0.32% w /w. Το αλκοολικό εκχύλισμα βρέθηκε ότι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σαφρανάλης και περιεκτικότητα κροκίνης της τάξης του 8% w/w. Η διαδικασία παρασκευής των αγγλομερών ήταν επιτυχής χρησιμοποιώντας το ξηραμένο με ψεκασμό εκχύλισμα (SFSDE), καθώς τα σωματίδια του εκχυλίσματος μπορεί να είναι περισσότερο όμοια με τα μικροσωματίδια των εκδόχων σε μέγεθος. Η διαπερατότητα της σαφρανάλης τόσο από την τεχνητή μεμβράνη όσο και από τον βλεννογόνο του κουνελιού ήταν προβληματική. Ο in vitro ρυθμός μεταφοράς της κροκίνης σε ρινικό βλεννογόνο κουνελιού των στερεών μορφών των σκευασμάτων ήταν πολύ υψηλότερος από εκείνον που βρέθηκε με τη χρήση του ανασυσταθέντος σε νερό SFLE στο διαμέρισμα του δότη. Επιπροσθέτως, η κροκίνη παρουσιάζει συγκρίσιμη in vitro ρινική διαπερατότητα τόσο από το SFLE όσο και από το SFSD και από τα αντίστοιχα αγγλομερή. Δεν σημειώθηκε διαφορά στη διαπερατότητα μεταξύ των αγγλομερών που παρασκευάσθηκαν με το SFSD σε σύγκριση με εκείνα που παρασκευάσθηκαν με το SFLE. Η μεγαλύτερη διαπερατότητα παρατηρήθηκε για το SFSD και το SFLE, κυρίως επειδή οδήγησαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κροκίνης σε επαφή με τον βλεννογόνο. Τέλος, υπάρχει μια μικρή διαφορά, αν και δεν είναι σημαντική, μεταξύ των δύο εκχυλισμάτων, με το SFSDE να παρουσιάζει υψηλότερη διαπερατότητα, η οποία μπορεί να εξαρτάται από διαφορετικούς ρυθμούς διάλυσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακευτική τεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά:
κροκίνη, σαφρανάλη, διαπερατότητα, ρινική χορήγηση, Crocus sativus
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
122
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΑΝΝΑ- draft-final.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.