Μύθος και πραγματικότητα στο μυθιστόρημα του Γιασάρ Κεμάλ - Η ιστορία ενός νησιού ο ξεριζωμός

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1708808 824 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χίου Μερσίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστοτέλης Μητράρας. Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γώγος. Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μύθος και πραγματικότητα στο μυθιστόρημα του Γιασάρ Κεμάλ - Η ιστορία ενός νησιού ο ξεριζωμός
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Τουρκικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μύθος και πραγματικότητα στο μυθιστόρημα του Γιασάρ Κεμάλ - Η ιστορία ενός νησιού ο ξεριζωμός
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία, με τίτλο «Μύθος και πραγματικότητα στο μυθιστόρημα του Γιασάρ Κεμάλ, Η ιστορία ενός νησιού – Ο ξεριζωμός», εκπονείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της φοίτησής μου στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» με κατεύθυνση «Γλώσσα, Μετάφραση, Γραμματεία, Πολιτισμός». Πρόκειται για μια θεωρητική εργασία αντικείμενο της οποίας αποτελεί η ανάλυση του προαναφερθέντος μυθιστορήματος σε μυθοπλαστικό - λογοτεχνικό και εν συνεχεία σε πραγματικό - ιστορικό επίπεδο. Το μυθιστόρημα ανήκει στον συγγραφέα και μυθιστοριογράφο Κεμάλ Γιασάρ (Kemal Yaşar, 1923-2015), ενώ τη μετάφραση στην νεοελληνική γλώσσα πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Αμπατζής (Panayot Abacı, 1914-2005) το 1999.
Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μας μεταφέρει χρονικά στο έτος 1923, την εποχή της μεγάλης ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που υπογράφηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης μετά την Μικρασιατική καταστροφή, θέλοντας με το έργο του αυτό να καταδικάσει τον πόλεμο και όλα τα δεινά του, ένα εκ των οποίων αποτελεί και ο ξεριζωμός. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το παρόν μυθιστόρημα, τον ξεριζωμό που φέρει ο πόλεμος, την απώλεια της πατρίδας, αγαπημένων ανθρώπων μα και ολόκληρης ζωής.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση του έργου σε μυθοπλαστικό - λογοτεχνικό και πραγματικό - ιστορικό επίπεδο. Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό και τι θα ακολουθήσει στις επόμενες σελίδες της εργασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια ανασκόπηση στην ζωή και το έργο του δημιουργού του μυθιστορήματος Γιασάρ Κεμάλ. Επίσης παραθέτουμε την περίληψη του έργου ώστε να γνωρίσει ο αναγνώστης την πλοκή του μυθιστορήματος.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση του έργου σε μυθοπλαστικό - λογοτεχνικό επίπεδο αναλύοντας τον χώρο, τον χρόνο και τους χαρακτήρες της ιστορίας. Τέλος στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο τιτλοφορείται ως «Μύθος και Πραγματικότητα», πραγματοποιείται η ιστορική - πραγματική ανάλυση του έργου. Έτσι στο πρώτο μέρος του κεφαλαίου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα πραγματικά - ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν κεντηθεί με μεγάλη δεξιοτεχνία μέσα στην πλοκή του μυθιστορήματος παράλληλα με τα μυθοπλαστικά.
Εν συνεχεία ακολουθεί ένα κείμενο στο οποίο αναλύουμε τις σχέσεις Ρωμιών και Τούρκων, πριν και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ενώ τέλος μέσα από το τελευταίο κομμάτι της εργασίας θα ασχοληθούμε με τον πόλεμο, αυτό το φρικτό ανθρώπινο δημιούργημα, με τα δεινά του και φυσικά με ένα από τα αποτελέσματα του, τον ξεριζωμό ο οποίος όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες μορφές κι αν αλλάξει ο πόλεμος παραμένει διαχρονικό και αναπόσπαστο στοιχείο του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Μυθιστόρημα, μύθος, πραγματικότητα, ξεριζωμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
99