Δικαιώματα, Ηθικές Θεωρίες και Βιοηθική

Διπλωματική Εργασία uoadl:1708911 550 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορίας της Φιλοσοφίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κενεβέζος Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Αραμπατζής, Επίκουρος Καθηγητής, ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Στείρης, Επίκουρος Καθηγητής, ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δικαιώματα, Ηθικές Θεωρίες και Βιοηθική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δικαιώματα, Ηθικές Θεωρίες και Βιοηθική
Περίληψη:
Στην διπλωματική μου εργασία επεξεργάζομαι από φιλοσοφική σκοπιά ορισμένα ζητήματα της εφαρμοσμένης ηθικής. Σε ένα πρώτο επίπεδο, καταπιάνομαι με την έννοια των "δικαιωμάτων" και τις απαραίτητες εννοιολογικές διασαφηνίσεις.
Στο Πρώτο Κεφάλαιο προβαίνω στην αναγκαία, κατά τη γνώμη μου, ιστορική διαδρομή, αναφέρομαι στις απαρχές του φιλοσοφικού ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και δίνω μεγάλη βαρύτητα στις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας, στη παράδοση του φυσικού δικαίου, καθώς και στη στωική φιλοσοφία. Ακολούθως, παρουσιάζω τα φυσικά δικαιώματα του J. Locke, τα οποία θα αντικατασταθούν στη συνέχεια από τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα και τις συναφείς Διακηρύξεις.
Στο Δεύτερο Κεφάλαιο εξετάζω τον ρόλο του Δικαιώματος στις δύο κύριες ηθικές θεωρήσεις: Ωφελιμισμό, και την Δεοντοκρατία με έμφαση στην Ηθική φιλοσοφία του Immanuel Kant. Αναζητώ εάν τελικά σε αυτές τις θεωρίες είναι δυνατόν να ενταχθεί μια Θεωρία Δικαιωμάτων. Στο τέλος του ίδιου κεφαλαίου δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις δύο σημαντικότερες θεμελιώδεις αρχές της ηθικής, την αυτονομία και την αξιοπρέπεια, ως βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις δύο φιλοσοφικές τάσεις, τον Ωφελιμισμό και την Καντιανή οπτική. Θεωρώ ότι η μελέτη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων μπορεί να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο φέρνοντας στο προσκήνιο τη φιλοσοφία.
Στο Δεύτερο μέρος της εργασίας, και συγκεκριμένα στο Τρίτο Κεφάλαιο επιχειρώ μια σύντομη εισαγωγή στον διεπιστημονικό κλάδο της εφαρμοσμένης ηθικής, την βιοηθική και απασχολούμαι εκτενώς στο τρίτο και στο τέταρτο κεφάλαιο, με τις δύο βασικότερες οριακές καταστάσεις του κλάδου αυτού: την άμβλωση και την ευθανασία, με έμφαση στο αμφισβητούμενο "δικαίωμα στον θάνατο". Εξετάζω με ποια επιχειρήματα ορισμένες φιλοσοφικές τάσεις (συνεπειοκρατία- ωφελιμισμός) αποδέχονται υπό όρους την ευθανασία και την άμβλωση, ενώ άλλες (δεοντοκρατία -καντιανή οπτική) την απορρίπτουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ηθική
Λέξεις-κλειδιά:
Δικαιώματα, Δεοντοκρατία, Ωφελιμισμός, Βιοηθική, Ευθανασία, Άμβλωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
184
Αριθμός σελίδων:
92
ΗΘΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΕΝΕΒΕΖΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο