Πρακτική-Λεκτική Νοημοσύνη Παιδιών με ΔΑΦ με τη Χρήση του Ψυχομετρικού Εργαλείου WPPSI-III (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1712573 1145 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Στούμπου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνίου Φαίη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φ.Π.Ψ., τομέας Παιδαγωγικής, Ε.Κ.Π.Α.
Γενά Αγγελική, Καθηγήτρια Φ.Π.Ψ., τομέας Παιδαγωγικής, Ε.Κ.Π.Α.
Πέτρος Γαλάνης, διδάσκων Μ.Π. Ειδικής Αγωγής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρακτική-Λεκτική Νοημοσύνη Παιδιών με ΔΑΦ με τη Χρήση του Ψυχομετρικού Εργαλείου WPPSI-III (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρακτική-Λεκτική Νοημοσύνη Παιδιών με ΔΑΦ με τη Χρήση του Ψυχομετρικού Εργαλείου WPPSI-III (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence)
Περίληψη:
Το γνωστικό προφίλ και το επίπεδο της μετρήσιμης νοημοσύνης ποικίλλουν πολύ περισσότερο σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού συγκριτικά με τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στα εργαλεία αξιολόγησης. Το πιο πρόσφατο συμπέρασμα της νοητικής λειτουργικότητας κατά τη διαγνωστική διαδικασία για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος οδηγεί σε ένα μείζον ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αξιολογείται η νοημοσύνη στον αυτισμό, ειδικότερα επειδή κάποιες κλίμακες ή υποκλίμακες φαίνεται να παρουσιάζονται περισσότερο ευαίσθητες σε συγκεκριμένες νευροαναπτυξιακές συνθήκες. Πρωταρχικός στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει το γνωστικό προφίλ με την τελευταία έκδοση του πιο διαδεδομένου ψυχομετρικού τεστ, του WPPSI, για μια ομοιογενή υποομάδα παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, δηλαδή σύμφωνα με τη διάγνωση του DSM-IV για τον αυτισμό. Tο γνωστικό προφίλ συμβάλλει στη διαφοροδιάγνωση των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και δίνει μία έγκυρη εικόνα των δυνατοτήτων τους.
Πιο συγκεκριμένα, το WPPSI-IIIGR αποτελεί μια σταθμισμένη συστοιχία 14 λεκτικών και μη-λεκτικών δοκιμασιών που αξιολογεί τις νοητικές δεξιότητες παιδιών 2,6 έως 7,3 ετών. Αποτελείται από τις δοκιμασίες: Πληροφορίες, Λεξιλόγιο, Λεκτικός Συλλογισμός, Κατανόηση, Ομοιότητες, Προσληπτικό Λεξιλόγιο, Κατονομασία Εικόνων, Σχέδια με Κύβους, Μήτρες Συλλογιστικών Διεργασιών, Αντιστοίχηση Εννοιών, Συμπλήρωση Εικόνων, Συναρμολόγηση Αντικειμένων, Σύμβολα, Κωδικοποίηση. Οι δοκιμασίες αυτές αξιολογούν την ακουστική αντίληψη, τη μνήμη, την προφορική κατανόηση, την παραγωγή προφορικού λόγου, τη λεξιλογική ανάπτυξη, τις αναλογικές και γενικές συλλογιστικές διεργασίες κ.ά. Το WPPSI-IIIGR παρέχει αποτελέσματα Λεκτικού και Πρακτικού Δείκτη Νοημοσύνης, καθώς και τον Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης. Επιπρόσθετα, δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί ο Δείκτης Ταχύτητας Επεξεργασίας για τα παιδιά ηλικίας 4:0-7:3 και ο Γενικός Γλωσσικός Δείκτης και για τις δύο ηλικιακές ομάδες. Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 52 παιδιά, 26 παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και 26 παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας 4 έως 7,3 ετών εκ των οποίων 23 ήταν αγόρια και 3 ήταν κορίτσια για κάθε ομάδα. Οι μαθητές με ΔΑΦ φοιτούσαν σε ειδικά σχολεία και δομές παρέμβασης, ενώ οι μαθητές τυπικής ανάπτυξης σε γενικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Σε όλους τους μαθητές χορηγήθηκε το ψυχομετρικό εργαλείο WPPSI-IIIGR βάσει του Πρωτοκόλλου Χορήγησης, σύμφωνα με το οποίο προέκυψε το νοητικό δυναμικό τους με βάση την ημερομηνία γέννησης τους. Από τα ευρήματα της παρούσας έρευνας βρέθηκε ότι στις υποκλίμακες της λεκτικής νοημοσύνης σημειώθηκαν χαμηλά ποσοστά για τα παιδιά με ΔΑΦ, γεγονός που επηρέασε σημαντικά το Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης τους, παρ’ ότι στις κλίμακες της πρακτικής νοημοσύνης συγκέντρωσαν πανομοιότυπους βαθμούς με αυτούς των παιδιών τυπικής ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα άλλων ερευνών που καταδεικνύουν ότι η απόκλιση των παιδιών με ΔΑΦ από τη μέση φυσιολογική νοημοσύνη έγκειται στα ελλείμματα στη λεκτική τους επικοινωνία. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι ο Γενικός Γλωσσικός Δείκτης των παιδιών με ΔΑΦ, που προκύπτει από τις δοκιμασίες Προσληπτικό Λεξιλόγιο και Κατονομασία Εικόνων μπορεί να προβλέψει σημαντικά το Λεκτικό Δείκτη Νοημοσύνης τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ειδική Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΑΦ, νοημοσύνη, ψυχομετρικό εργαλείο WPPSI
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
75
Διπλωματική Εργασία ΣΤΟΥΜΠΟΥ ΕΛΕΝΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο