Κατάσταση στοματικής υγείας παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των τμημάτων πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ

Διπλωματική Εργασία uoadl:1714422 718 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδοδοντιατρική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τζουανάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καββαδία Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κολαϊτης Γεράσιμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Παπαγιαννούλη Λίζα, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατάσταση στοματικής υγείας παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των τμημάτων πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατάσταση στοματικής υγείας παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των τμημάτων πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ
Περίληψη:
Εισαγωγή. Τα νευροαναπτυξιακά προβλήματα συνιστούν μια ομάδα διαταραχών του νευρικού συστήματος και της εγκεφαλικής λειτουργίας, οι οποίες συμβαίνουν λόγω εγκεφαλικής βλάβης κατά την εμβρυϊκή ή νεογνική φάση της ζωής των παιδιών. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται διαταραχές, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, νευρολογικές και μυοσκελετικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η ψυχοκινητική καθυστέρηση, καθώς και σύνδρομα που σχετίζονται με κινητικές διαταραχές.

Σκοπός. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η καταγραφή της κατάστασης στοματικής υγείας σε παιδιά με νευροαναπτυξιακά προβλήματα προσχολικής ηλικίας στα έξι κέντρα της ΕΛΕΠΑΠ στην Ελλάδα και η σύγκριση με τη στοματική κατάσταση υγιών παιδιών.

Υλικό και Μέθοδοι. Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 146 παιδιά προσχολικής ηλικίας με νευροαναπτυξιακά προβλήματα (κυρίως εγκεφαλική παράλυση και ψυχοκινητική καθυστέρηση) και την ομάδα μαρτύρων αποτελούσαν 165 υγιή παιδιά, ίδιας ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με την ομάδα μελέτης. Κατά την κλινική εξέταση, εξετάστηκαν ο επιπολασμός και η βαρύτητα (δείκτης dmft) της τερηδόνας, ο επιπολασμός και η βαρύτητα των αρχόμενων τερηδονικών βλαβών, η καθαριότητα του στόματος (δείκτης VPI), το επίπεδο οδοντιατρικής φροντίδας (δείκτης RI), τα ανιχνεύσιμα επίπεδα του S. Mutans στο σίελο και η ρυθμιστική ικανότητα του σιέλου, η υπερπλασία των ούλων, οι οδοντικές αποτριβές (δείκτης TWI) και οι οδοντικές δυσπλασίες. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση παραμετρικών και μη παραμετρικών δοκιμασιών (p≤0.05).

Αποτελέσματα. Κατά την κλινική εξέταση, η ομάδα μελέτης παρουσίασε μικρότερο επιπολασμό οδοντικής τερηδόνας (17.8%) σε σχέση με την ομάδα μαρτύρων (37.6%) [(OR=2.778, 95%CI=1.638 έως 4.712)], καθώς και μικρότερο δείκτη dmft [0.83 (SD= 2.15)] συγκριτικά με τους μάρτυρες [1.66 (SD= 3.12)], (p<0.001). Αναφορικά με τον επιπολασμό (39% vs. 16%, p<0.001) και τη βαρύτητα των αρχόμενων τερηδονικών βλαβών (WSL) [1.4 (S.D.=3.37 vs. 0.26 (S.D.=0.94, p<0.001], η ομάδα μελέτης παρουσίασε μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τους μάρτυρες (p<0.001) και τα παιδιά είχαν επισκεφθεί τον οδοντίατρο για πρώτη φορά σε ηλικία μεγαλύτερη σε σχέση με τους μάρτυρες. Αναφορικά με την καθαριότητα στόματος (δείκτης VPI) και την ύπαρξη ανιχνεύσιμων επιπέδων SM στο σίελο, η ομάδα μελέτης [VPI: 0.51 (SD= 0.26) και MS: 16%] παρουσίασε μικρότερες τιμές σε σχέση με την ομάδα μαρτύρων [VPI: 0.65 (SD= 0.27), p<0.001] και MS: 27%, (OR=1.898, 95%CI= 1.070 to 3.368)]. Λαμβάνοντας υπόψιν τις κλινικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον επιπολασμό της τερηδόνας στο δείγμα της μελέτης, προέκυψε ότι η ηλικία του παιδιού (p<0.001), ο δείκτης VPI (p=0.016) και η ύπαρξη ανιχνεύσιμων επιπέδων S.mutans στο σίελο (p<0.001) αποτελούσαν τις πιο σημαντικές προβλεπτικές μεταβλητές για την ύπαρξη ή όχι τερηδόνας.

Συμπεράσματα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με νευροαναπτυξιακά προβλήματα της ΕΛΕΠΑΠ είχαν, με εξαίρεση τις αρχόμενες τερηδονικές βλάβες (WSL), καλύτερη κατάσταση στοματικής υγείας συγκριτικά με τα υγιή παιδιά της ομάδας μαρτύρων. Εντούτοις, όλες οι παράμετροι που αφορούσαν στην στοματική υγεία των παιδιών και των δύο ομάδων δεν ήταν ικανοποιητικές. Συνεπώς, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για σημαντική βελτίωση ως προς την οδοντιατρική τους φροντίδα, τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Οδοντιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
νευροαναπτυξιακά προβλήματα, εγκεφαλική παράλυση, στοματική υγεία, παιδιά, προσχολική ηλικία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
125
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Thesis_tzouanaki_12_7_2017_final - Αντιγραφή.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.