Έκβαση πολυτραυματιών μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:1722875 543 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσομπάνου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Όλγα Καδδά, Νοσηλεύτρια PhD, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Γεωργία Τουλιά,Επίκουρη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έκβαση πολυτραυματιών μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έκβαση πολυτραυματιών μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Καθώς τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μείζων πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το τραύμα καθίσταται ένα από τα δυσκολότερα και δυσεπίλυτα προβλήματα της παγκόσμιας δημόσιας υγείας με κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο και χαρακτηρίζεται ως μια από τις κύριες αιτίες θνητότητας και νοσηρότητας.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η μελέτη της έκβασης των πολυτραυματιών μετά τη νοσηλεία τους στη ΜΕΘ καθώς και των παραμέτρων που την επηρεάζουν.
Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 85 ασθενείς που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με αιτία εισόδου «πολυτραυματίας» ή «πολυτραυματίας – κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ)». Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδική φόρμα καταγραφής. Για την επεξεργασία των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) ver.20.
Αποτελέσματα: Το 80% του πληθυσμού της μελέτης ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 40,6±19,8 έτη. Το 40% των συμμετεχόντων εισήχθησαν με τη διάγνωση του πολυτραυματία, το 30,6% με διάγνωση «ΚΕΚ-πολυτραυματίας» και το 29,4% με διάγνωση «ΚΕΚ». Τα τροχαία με ΙΧ και δίκυκλο καταγράφηκαν με ποσοστά 31,8% έκαστο ως κύρια αιτία τραυματισμού, ενώ στο 67,1% του πληθυσμού διεγνώσθη ΚΕΚ. Η μέση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ ήταν οι 14,9 ± 11,3 ημέρες, ενώ η διάρκεια μηχανικής υποστήριξης αναπνοής ήταν οι 12,1 ± 9,7 ημέρες. Από τις εμφανιζόμενες επιπλοκές κατά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ σημειώθηκαν στο 10,6% μικροβιαιμίες και σε ποσοστό 9,4% λοιμώξεις αναπνευστικού – πνευμονίες και σηπτικό shock έκαστο. Το 22,4% απεβίωσε πριν την έξοδο από τη ΜΕΘ ενώ το 12,1% κατέληξε κατά την παραμονή τους στο τμήμα. Βρέθηκε όμως, στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ασθενών που είχαν ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου και της λήψης εξιτηρίου, (p<0.05). Επιπλέον, βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ηλικία των ασθενών, τη κλίμακα Γλασκώβης και την έκβασή τους.
Συμπεράσματα: Η έκβαση των πολυτραυματιών επηρεάζεται από την ηλικία, τη σοβαρότητα του τραύματος και το χρόνο νοσηλείας στη ΜΕΘ. Η υιοθέτηση στρατηγικών πρόληψης από το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να μειώσει το χρόνο νοσηλείας στη ΜΕΘ και να αυξήσει την παρεχόμενη ποιότητα φροντίδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έκβαση, Πολυτραυματίας, Μονάδα εντατικής θεραπείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Sofia Tsompanou-master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.