Απόψεις τελειόφοιτων φοιτητών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδικής Αγωγής» για την αναπηρία και την ενταξιακή εκπαίδευση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1722997 738 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Τμήματος Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ)
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δημητροπούλου Αγλαΐα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα (Γιούλη) Παπαδιαμαντάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις τελειόφοιτων φοιτητών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδικής Αγωγής» για την αναπηρία και την ενταξιακή εκπαίδευση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόψεις τελειόφοιτων φοιτητών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδικής Αγωγής» για την αναπηρία και την ενταξιακή εκπαίδευση
Περίληψη:
Στην εποχή μας οι κοινωνίες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην ανάγκη για γενίκευση της εκπαίδευσης σε όλα ανεξαρτήτως τα μέλη τους. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διεθνώς όλο και πιο έντονη η συζήτηση για την ενταξιακή εκπαίδευση, ως μια νέα προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού. Με τον όρο «ενταξιακή εκπαίδευση» γίνεται αναφορά σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως. Η ενταξιακή εκπαίδευση προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και είναι συνυφασμένη με κοινωνίες ισότητας.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και την εφαρμογή της ένταξης –όπως και κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης άλλωστε- διαδραματίζουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ως οι βασικότεροι συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών γενικά, αλλά και των ειδικών παιδαγωγών ειδικότερα εφόσον αυτοί έχουν επιφορτιστεί πολύ περισσότερο με την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για τη διαμόρφωση των απόψεων και των στάσεών τους απέναντι στο θεσμό της ένταξης και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διδακτικές πρακτικές που εφαρμόζουν μετέπειτα στην καθημερινή διδακτική πράξη. Επομένως, ο ενταξιακός προσανατολισμός των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ειδική Αγωγή» είναι άμεσα συνδεδεμένος με την μετέπειτα αποτελεσματική εφαρμογή ή όχι των αρχών της ένταξης στην πράξη.
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των απόψεων 138 τελειόφοιτων μεταπτυχιακών φοιτητών Ειδικής Αγωγής της Ελλάδας για την αναπηρία και την ενταξιακή εκπαίδευση. Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, τον σκοπό και παράλληλα τα ερευνητικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν, η ποσοτική μέθοδος, και συγκεκριμένα η χρήση ερωτηματολογίου για τη συγκέντρωση των πληροφοριών, κρίθηκε η καταλληλότερη μέθοδος προσέγγισης. Στην παρούσα έρευνα η στατιστική ανάλυση των ευρημάτων έγινε με το στατιστικό πακέτο ανάλυσης δεδομένων SPSS, με τη βοήθεια του οποίου κατασκευάστηκαν πίνακες πολλαπλών δεδομένων, υπολογίστηκαν οι συχνότητες N, καθώς επίσης και οι παραμετρικές συχνότητες x2.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ειδική Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
απόψεις μεταπτυχιακών φοιτητών, αναπηρία, ενταξιακή εκπαίδευση, ειδική αγωγή, ιατρικό/κοινωνικό μοντέλο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
105
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ_ΑΓΛΑΪΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο