Ιστορία και Δράση των Εταιρικών Θιάσων Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.: 1990-1996

Διπλωματική Εργασία uoadl:1838153 438 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Από το Κείμενο στη Σκηνή. Το Ελληνικό Θέατρο σε Διάλογο με το Παγκόσμιο
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-08-29
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Αττία Μαρίζα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ (Εποπτεύουσα Καθηγήτρια), Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΤΟΥΒΑ, Λέκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΠΕΦΑΝΗΣ, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, , Φιλοσοφικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστορία και Δράση των Εταιρικών Θιάσων Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.: 1990-1996
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιστορία και Δράση των Εταιρικών Θιάσων Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.: 1990-1996
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία και δράση των εταιρικών θιάσων του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, από την θεατρική περίοδο 1990-’91 έως και 1995-’96. Η έρευνα ξεκίνησε με μία λεπτομερή καταγραφή από τα θεατρικά προγράμματα των παραστάσεων που σώζονται, ενώ ακολούθησε η αναζήτηση σχετικών δημοσιευμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τέλος, ερευνήθηκαν, εις βάθος, τα διαθέσιμα αρχεία του Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η., καθώς και τα διαθέσιμα προσωπικά αρχεία συντελεστών. Στην αρχή κάθε θεατρικής περιόδου προβάλλεται μία σύντομη ανασκόπηση με αναφορά σε γεγονότα που κρίθηκαν χρήσιμα για την εξεταζόμενη περίοδο και για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας. Εν συνεχεία παρουσιάζονται οι εταιρικοί θίασοι, με αλφαβητική σειρά, περιλαμβάνοντας στοιχεία της παράστασης που επιλέχθηκε για την αντίστοιχη περίοδο, τις κριτικές, τους συντελεστές, καθώς και την περιοδεία όπου αυτή καταγράφεται για τις θερινές παραστάσεις. Η εργασία κλείνει με την παράθεση του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού που περιλαμβάνει φωτογραφίες των συντελεστών, σκίτσα κοστουμιών, μακέτες των σκηνικών, εξώφυλλα των προγραμμάτων και αφίσες των παραστάσεων.
Από την παρούσα εργασία, διαπιστώνεται η διάθεση του Ο.Ε.Θ. ν’ ανοίξει τις «πόρτες» του σε κάθε θίασο που διέπεται από την ιδέα του συνεταιρισμού, εντάσσοντας στον κύκλο του θιάσους που φέρουν θεατρικές προτάσεις είτε από την ελληνική είτε από την παγκόσμια δραματουργία. Ο Ο.Ε.Θ. στηρίζει τους εταιρικούς θιάσους ώστε να προσφέρουν ποιοτικό θέατρο με κοινωνικά, και όχι μόνο, μηνύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια της Ελλάδας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συναντάμε θιάσους να ταξιδεύουν κι εκτός των ελληνικών συνόρων, με συχνότερη χώρα προορισμού την Κύπρο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή των εταιρικών θιάσων του Ο.Ε.Θ. σε σημαντικά πολιτιστικά Φεστιβάλ στα οποία λαμβάνουν μέρος σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα. Ο σκοπός της δράσης των εταιρικών θιάσων του Ο.Ε.Θ., είναι ξεκάθαρα πνευματικής και καλλιτεχνικής φύσης και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικός. Απεγκλωβισμένοι λοιπόν από τα δεσμά του εκάστοτε επιχειρηματία και του άγχους της επιβίωσης μέσω της “εισπρακτικής επιτυχίας”, τα μέλη των θιάσων του Ο.Ε.Θ., κατάφεραν να προσφέρουν ένα θεατρικό ρεπερτόριο -σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτότυπο- με στόχο την γνωριμία του κοινού με συγγραφείς κι έργα που οι λεγόμενοι εμπορικοί θίασοι δεν τολμούν ν’ ανεβάσουν και οι ερασιτεχνικοί δεν έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε την γνώση αλλά και την εμπειρία. Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια των εταιρικών θιάσων συμμετέχουν σημαντικοί πρωταγωνιστές και συντελεστές και της ελληνικής θεατρικής παραγωγής, δημιουργώντας μία νέα κατάσταση στον θεατρικό χώρο, ενώ συναντάμε παράλληλα και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που θα απασχολήσουν με τη δράση τους, -ακόμα και χρόνια μετά τη συνεργασία τους με τον Ο.Ε.Θ.- τα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Συμπερασματικά, από τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ο Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η. και οι εταιρικοί θίασοι που τον πλαισίωσαν στις θεατρικές περιόδους 1990-’91 έως και 1995-’96 αποτελούν ένα ενδιαφέρον, συνοπτικά, δείγμα της σημαντικής δράσης και ιστορίας των εταιρικών θιάσων που έχει να επιδείξει στην συνολικά πολύ ενδιαφέρουσα και μακρόχρονη πορεία του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Θέατρο, Εταιρικός Θίασος, Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων (Ο.Ε.Θ.), Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), Θεατρική Περίοδος 1990-’91 έως 1995-’96, Πολιτιστικά Φεστιβάλ, Θεατρικά Προγράμματα, Ελληνικός Ημερήσιος Τύπος, Ελληνικός Περιοδικός Τύπος.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
259
Αριθμός σελίδων:
138
attia-master thesis.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο