Παρέμβαση/εκπαίδευση τεχνικών γευματικής επίγνωσης (mindful eating) σε υπέρβαρο και παχύσαρκο πληθυσμό βασισμένη σε πρακτικές συνειδητότητας (mindfulness)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1919214 608 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-15
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ζερβός Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρονίκη Νάσκα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Τσίτσας, Δρ. ΕΔΙΠ, Χαροκόπειο πανεπιστήμιο
Γιάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρέμβαση/εκπαίδευση τεχνικών γευματικής επίγνωσης (mindful eating) σε υπέρβαρο και παχύσαρκο πληθυσμό βασισμένη σε πρακτικές συνειδητότητας (mindfulness)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρέμβαση/εκπαίδευση τεχνικών γευματικής επίγνωσης (mindful eating) σε υπέρβαρο και παχύσαρκο πληθυσμό βασισμένη σε πρακτικές συνειδητότητας (mindfulness)
Περίληψη:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διακηρύξει την παχυσαρκία ως την επιδημία του 21ου αιώνα. Η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Το πρόβλημα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Οι τεχνικές συνειδητότητας /mindfulness και η εφαρμογή αυτών και στη γευματική συμπεριφορά (mindful eating) αποτελούν ένα νέο ερευνητικά πεδίο στον χώρο των παρεμβάσεων, με αντικείμενο τη διαχείριση της υπερβαρότητας και του φάσματος των διατροφικών διαταραχών. Οι τεχνικές επίγνωσης (mindfulness) έχουν ως στόχο την αποφυγή της αυτόματης γευματικής συμπεριφοράς και μειώνουν την παρόρμηση, που οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση τροφής. Η αυτόματη κατανάλωση τροφής, συνοδεύει και τη συναισθηματική υπερφαγία,ενισχύοντας την αρνητική εικόνα σώματος και τις αρνητικές σκέψεις προς τον εαυτό.
Μέθοδος: Στην παρέμβαση συμμετείχαν συνολικά 57 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Τα 35 (61,4%) αποτελούσαν την ομάδα παρέμβασης και τα υπόλοιπα 22 (38,6%) την ομάδα ελέγχου. Το 86,4% των ατόμων της ομάδας ελέγχου και το 82,9% της ομάδας παρέμβασης ήταν γυναίκες. Επίσης, η μέση ηλικία των ατόμων της ομάδας ελέγχου ήταν 43,7 έτη (SD=13,6 έτη) και των ατόμων της ομάδας παρέμβασης ήταν 47,1 έτη (SD=10,9 έτη). Οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς τα δημογραφικά τους στοιχεία. Η εκπαίδευση περιελάμβανε οκτώ εβδομαδιαίες, δίωρες συναντήσεις. Στην εξέταση μετρήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων, η διατροφική συμπεριφορά, η επίγνωση προσοχής και συνείδησης, το άγχος και η αυτοσυμπόνια (self compassion). Το 59,1% των ατόμων της ομάδας ελέγχου ήταν παχύσαρκοι τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση.
Αποτελέσματα: Στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε μια μικρή απώλεια σωματικού βάρους, όχι όμως στατιστικά σημαντική. Αντιθέτως, στην ομάδα παρέμβασης αυξήθηκε σημαντικά, η επίγνωση προσοχής και συνείδησης και η αυτό-συμπόνια, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα άγχους και βουλιμίας, ενώ αυξήθηκε ο έλεγχος της κατανάλωσης φαγητού. Ακόμα, βρέθηκε ότι όσο περισσότερο μειώνονταν τα συμπτώματα άγχους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της επίγνωσης προσοχής και συνείδησης και της αυτό-συμπόνιας. Επιπροσθέτως, όσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της αυτό-συμπόνιας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση των συμπτωμάτων βουλιμίας.
Συμπεράσματα:Τα ευρήματα της παρέμβασης είναι ενισχυτικά για τον ρόλο των εκπαιδεύσεων γευματικής επίγνωσης, στην τροποποίηση της γευματικής συμπεριφοράς και στη διαχείριση του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γευματική επίγνωση, Τρώω ενσυνείδητα, Διατροφή με επίγνωση, Παχυσαρκία, Διατροφή και ψυχολογία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
126
THESIS_ΖΕΡΒΟΣ Κ _FINAL_project EATT_ΜSc.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο