Σχεσιακή Ταυτότητα και Επιπολιτισμός μεταναστών εφήβων μαθητών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2026246 799 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μαυρομμάτη-Φασούλα Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχοδιαγνωστικής, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Mέλη επιτροπής εξέτασης: Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, Βασίλης Παυλόπουλος, Σπύρος Τάνταρος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεσιακή Ταυτότητα και Επιπολιτισμός μεταναστών εφήβων μαθητών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεσιακή Ταυτότητα και Επιπολιτισμός μεταναστών εφήβων μαθητών
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς προσεγγίζουν τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής και τον πολιτισμό της χώρας καταγωγής. Επιπλέον, επιδίωξη είναι η μελέτη της ανάπτυξης της σχεσιακής ταυτότητας και κατ΄ επέκταση η αναζήτηση πιθανών σχέσεων μεταξύ των διαστάσεων επιπολιτισμού και της σχεσιακής ταυτότητας.
Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτελείται από 1041 εφήβους μαθητές, από τους οποίους οι 640 είναι μετανάστες, οι οποίοι φοιτούν στη Β’ Γυμνασίου. Πιο συγκεκριμένα, οι 123 ανήκουν στην πρώτη γενιά και οι 517 στη δεύτερη γενιά. Όσον αφορά το φύλο, το συνολικό δείγμα μας απαρτίζεται από 552 αγόρια και 489 κορίτσια, ενώ το δείγμα των μεταναστών εφήβων αποτελείται από 307 αγόρια και 287 κορίτσια. Για τη μέτρηση του επιπολιτισμού χορηγήθηκε στους εφήβους προσαρμοσμένη έκδοση της κλίμακας επιπολιτισμού των Nguyen και von Eye (2002). Για για τη μέτρηση της σχεσιακής ταυτότητας χορηγήθηκε η κλίμακα σχεσιακής ταυτότητας U-MICS των Crocetti et al. (2008).
Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται σε συμφωνία με τη βιβλιογραφία, καθώς το φύλο δεν βρέθηκε να διαφοροποιεί τον πολιτισμικό προσανατολισμό των εφήβων, ενώ οι έφηβοι μετανάστες δεύτερης γενιάς επιλέγουν περισσότερο τις σχέσεις με την ευρύτερη κοινωνία από ότι οι έφηβοι μετανάστες πρώτης γενιάς. Η χώρα γέννησης διαφοροποιεί τους εφήβους μετανάστες μόνο ως προς τη διάσταση του εθνοτικού προσανατολισμού. Ως προς τη σχεσιακή ταυτότητα η επίδραση του φύλου βρέθηκε στατιστικώς σημαντική ως προς τις διαστάσεις της σχεσιακής ταυτότητας. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των εθνικοτήτων, της μεταναστευτικής ιδιότητας και της γενιάς μετανάστευσης ως προς τις διαστάσεις της σχεσιακής ταυτότητας.
Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα αλλά και σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η γενιά μετανάστευσης και το πολιτισμικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, θέτοντας ως στόχο τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής σχεσιακής ταυτότητας.
Λέξεις-κλειδιά:
επιπολιτισμός, μετανάστευση, γενιά μετανάστευσης, σχεσιακή ταυτότητα, εφηβεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.