Η υπόσχεση ως έκφραση ιδιωτικής αυτονομίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2079487 960 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-01
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λέων Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Αναπλ. Καθηγητής, Νομική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η υπόσχεση ως έκφραση ιδιωτικής αυτονομίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η υπόσχεση ως έκφραση ιδιωτικής αυτονομίας
Περίληψη:
Η εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση ορισμένων από τις θεωρίες που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την υποχρεωτικότητα τήρησης των υποσχέσεων στο δίκαιο των συμβάσεων κυρίως ως προϊόν ιδιωτικής αυτονομίας και ελεύθερης βούλησης των μερών. Το κύριο ζήτημα που πραγματεύεται είναι το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις το δίκαιο πρέπει να μεριμνά για την τήρηση των υποσχέσεων ως προϊόν της ατομικής προαίρεσης και ακολούθως ποιος είναι ο χαρακτήρας και τα όρια της δικαϊκής επέμβασης. Ως προσέγγιση που επιτυγχάνει σε πιο ικανοποιητικό βαθμό τη συνοχή του δικαίου των συμβάσεων προτείνονται οι θεωρίες εκείνες που διαβλέπουν στην υπόσχεση και στην αποδοχή της την πρόθεση των φορέων τους για τη μεταφορά (περιουσιακών) δικαιωμάτων και τίτλων η οποία -υπό προϋποθέσεις- λαμβάνει χώρα ήδη από το στάδιο της (έγκυρης) κατάρτισης της σύμβασης.
Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορικής θεώρησης από τον Αριστοτέλη έως τους νεότερους θεωρητικούς του φυσικού δικαίου σχετικά με την υποχρεωτικότητα τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται με την υπόσχεση. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στην καντιανή φιλοσοφία του ιδιωτικού δικαίου η οποία αναπτύσσεται μέσα από τις αρχές της αυτονομίας και της ελεύθερης βούλησης αποτελώντας (μαζί με την εγελιανή εκδοχή της) τη δογματική βάση για την περαιτέρω διάπλαση του δικαίου των συμβάσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται κάποιες από τις νεώτερες θεωρίες -κυρίως στο χώρο του αγγλοσαξωνικού δικαίου- που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την υποχρέωση τήρησης των υποσχέσεων μέσα από το δίκαιο της αποζημίωσης . Ο νόμιμος λόγος ευθύνης υπό αυτή την οπτική αναζητείται κυρίως είτε στην εμπρόθετη ενέργεια του υποσχόμενου είτε στις έλλογες προσδοκίες του λήπτη της υπόσχεσης. Τέλος επιχειρείται μια συνοπτική καταγραφή των συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φιλοσοφία του δικαίου
Λέξεις-κλειδιά:
Yπόσχεση, σύμβαση, μη διανεμητική δικαιοσύνη, αποζημίωση, Καντ.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
46
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο