«Η διαφθορά στο δημόσιο βίο∙ η περίπτωση των δημοσίων συμβάσεων»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2154023 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-08
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Θεοτής Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Μακρυδημήτρης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Γεωργία Γιαννακούρου, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Αλέξης Μητρόπουλος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η διαφθορά στο δημόσιο βίο∙ η περίπτωση των δημοσίων συμβάσεων»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η διαφθορά στο δημόσιο βίο∙ η περίπτωση των δημοσίων συμβάσεων»
Περίληψη:
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση μελέτης της διαφθοράς και των φαινομένων αυτής, με αποκορύφωμα για την Ελλάδα την τελευταία οκταετία των Μνημονίων και των μέτρων που αυτά επέφεραν.
Η διαφθορά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα από αρχαιοτάτων χρόνων, πλην όμως μόλις κατά τα τελευταία χρόνια εκτιμήθηκε το μέγεθος και το κόστος τόσο αυτής όσο και των επιμέρους φαινομένων της προκειμένου να αναληφθούν ουσιαστικές ενέργειες πρόληψης και καταπολέμησης της, καθόσον νωρίτερα αντιμετωπιζόταν ως, μάλλον, περιθωριακό φαινόμενο.
Μάλιστα η διαφθορά δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικό πρόβλημα των αναπτυσσόμενων κρατών ή των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς αποτελεί γενικότερο πρόβλημα σε παγκόσμια έκφανση με τις κυριότερες περιπτώσεις εμφάνισής της να εντοπίζονται στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες του αποκαλούμενου δυτικού κόσμου.
Περαιτέρω, όσον αφορά στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος λογίζεται ως τομέας υψηλού κινδύνου λόγω της ροπής που εμφανίζει προς φαινόμενα διαφθοράς και απαιτείται η θωράκισή του λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά αριθμητικά δεδομένα του και το κόστος που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία καθώς και στις αντίστοιχες εθνικές.
Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην προσέγγιση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, με μια πιο στενή ματιά στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, και την κατανόησή της, προκειμένου εντέλει να καταδειχθούν τα προτεινόμενα, προς υιοθέτηση, μέτρα αποτροπής και καταπολέμησής της.
Ως εκ των ανωτέρω, αρχικά προσεγγίσθηκαν ο όρος διαφθορά, οι μορφές, τα αίτια και οι επιπτώσεις της και στη συνέχεια αναλύθηκε ο δημόσιος βίος μέσω της δημόσιας διοίκησης, της διακυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των θεσμών του δημόσιου βίου.
Ακολούθως, προσεγγίσθηκαν οι δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση τους, τις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει καθώς και ως προς την υλοποίηση τους, και εν συνεχεία εξετάσθηκε η σχέση που υφίσταται μεταξύ αυτών και της διαφθοράς μέσω των μορφών και των επιπτώσεων της.
Κατόπιν, παρουσιάσθηκε το γενικό πλαίσιο καταπολέμησης – αποτροπής της διαφθοράς καθώς και όργανα και πολιτικές που αφορούν στο αυτό αντικείμενο τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στη συνέχεια εξετάσθηκε η παρουσία - συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα καθόσον αξιολογείται ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως προς την εμφάνιση και ενίσχυση φαινομένων διαφθοράς και τέλος πραγματοποιήθηκε παράθεση των αποτελεσμάτων έρευνας πεδίου, μέσω ερωτηματολογίου, με αντικείμενο τη διαφθορά στο δημόσιο βίο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ακεραιότητα, αναθέτουσα αρχή, αντιδιαφθορά, απάτη, αποκλεισμός, αποτροπή, blacklisting, δεοντολογία, debarment, δημόσιος βίος, δημόσια έργα, διαφάνεια, διαφθορά, δωροδοκία, ηθική, ήθος, λογοδοσία, προμήθειες, σύμβαση, έλεγχος, υπηρεσίες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
203
17-05-12 Παναγιώτης_Θεοτής_Διπλωματική_Η_διαφθορά_στο_δημόσιο_βίο.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο