Επίδοση και στρατηγικές των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού σε προβλήματα υπολογιστικής εκτίμησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2194451 715 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μαθηματικών και Πληροφορικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γκάτζιου Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπουσα: Χριστίνα Μισαηλίδου, Λέκτορας, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Συνεπιβλέποντες: Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Γεώργιος Μπαραλής, Αναπλ. Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδοση και στρατηγικές των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού σε προβλήματα υπολογιστικής εκτίμησης
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδοση και στρατηγικές των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού σε προβλήματα υπολογιστικής εκτίμησης
Περίληψη:
Η έρευνα που παρουσιάζεται σε αυτήν την εργασία αφορά την επίδοση των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού σε προβλήματα υπολογιστικής εκτίμησης (ΥΕ). Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται το είδος των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι μαθητές όταν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, καθώς και οι δυσκολίες που συναντούν.
Για τη συλλογή των δεδομένων σχεδιάστηκε ερωτηματολόγιο με δέκα αντιπροσωπευτικά λεκτικά προβλήματα. Οι ικανότητες ΥΕ εξετάστηκαν μέσω της παρουσίασης των προβλημάτων και της γραπτής καταγραφής εκτιμήσεων από τους μαθητές, σε κατάλληλα διαμορφωμένα φύλλα απαντήσεων με χρονικό περιορισμό για κάθε πρόβλημα. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 103 μαθητές της Στ΄ τάξης που προέρχονταν από τρία δημοτικά σχολεία της Αθήνας. Για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκαν επιλεγμένες συνεντεύξεις.
Η επίδοση των μαθητών του δείγματος στο σύνολο των προβλημάτων ήταν χαμηλή. Μόλις το 27,9% των συνολικών απαντήσεων αποτέλεσε εύστοχες εκτιμήσεις. Η αποτυχία τους οφείλεται κυρίως στη χρήση μεθόδων υπολογισμού με ακρίβεια και στη λανθασμένη εφαρμογή στρατηγικών εκτίμησης.
Η στρογγυλοποίηση ήταν η στρατηγική ΥΕ που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους μαθητές του δείγματος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μαρτυρούν την τάση των μαθητών να καταφεύγουν στη στρογγυλοποίηση όπου αυτό είναι δυνατόν, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται για την παραγωγή αποτελεσματικών εκτιμήσεων. Παράλληλα, με πολύ μικρή συχνότητα χρησιμοποιήθηκαν άλλες στρατηγικές εκτίμησης, ενώ τόσο η στρογγυλοποίηση όσο και οι υπόλοιπες στρατηγικές εκτίμησης εφαρμόστηκαν κατά κύριο λόγο λανθασμένα από τους μαθητές. Μολοταύτα, οι μαθητές έκαναν χρήση στρατηγικών εκτίμησης στις περισσότερες απαντήσεις τους (55,8%), γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν σε θέση να εντοπίσουν καταστάσεις εκτίμησης. Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική ροπή των μαθητών προς τους ακριβείς υπολογισμούς, με τα 3/10 περίπου των συνολικών απαντήσεων να περιλαμβάνουν ακριβείς υπολογισμούς. Τέλος, στο 1/7 περίπου των συνολικών απαντήσεων δε χρησιμοποιήθηκε καμία μέθοδος επίλυσης.
Η κύρια αιτία λανθασμένων απαντήσεων ήταν υπολογιστικά λάθη τόσο κατά την εφαρμογή των διαφόρων στρατηγικών εκτίμησης όσο και στην περίπτωση που εκτελέστηκαν ακριβείς υπολογισμοί (33%). Επίσης, παρατηρήθηκε λανθασμένη εφαρμογή στρατηγικών (28,2%) και αδυναμία των μαθητών σε ορισμένες περιπτώσεις να δώσουν μια απάντηση (14%).
Τέλος, οι παράγοντες που επηρέασαν τον βαθμό δυσκολίας των προβλημάτων του ερωτηματολογίου ήταν το είδος των αριθμητικών πράξεων που απαιτούνταν για την επίλυσή τους, το μέγεθος και το είδος των αριθμητικών δεδομένων, καθώς και το είδος του πλαισίου. Δυσκολότερα αποδείχτηκαν τα προβλήματα που περιελάμβαναν διαίρεση ή πολλαπλασιασμό, καθώς και μεγάλους ή δεκαδικούς αριθμούς. Αντίθετα, το περιεχόμενο των προβλημάτων που περιελάμβαναν χρηματικά ποσά αποδείχθηκε οικείο στους μαθητές και διευκόλυνε τις εκτιμήσεις τους.
Λέξεις-κλειδιά:
υπολογιστική εκτίμηση, στρατηγικές υπολογιστικής εκτίμησης, στρογγυλοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
172
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_Γκάτζιου_Μ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.