Συμμόρφωση επαγγελματιών υγείας με την υγιεινή των χεριών (ΥτΧ) σε ΜΕΘ τριτοβάθμιου νοσοκομείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2195106 476 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Εξάρχου Χρυσοβαλάντω
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέτα Ροβίνα, Λέκτορας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Ορφανός,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Ελένη Λουτράρη,Βιολόγος Ερευνήτρια,Ίδρυμα Θώραξ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμμόρφωση επαγγελματιών υγείας με την υγιεινή των χεριών (ΥτΧ) σε ΜΕΘ τριτοβάθμιου νοσοκομείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με την υγιεινή των χεριών (ΥΤΧ) σε ΜΕΘ τριτοβάθμιου νοσοκομείου
Περίληψη:
Περίληψη
Εισαγωγή: Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των ασθενών είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στον τομέα της υγείας με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ασθενών, των οικογενειών τους, και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλα αυτά, η συμμόρφωση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στις συνιστώμενες πρακτικές παραμένει μη ικανοποιητική στους περισσότερους χώρους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των συνηθειών των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΘ όσον αφορά την υγιεινή των χεριών, καθώς και ο βαθμός της συμμόρφωσής τους στην υγιεινή των χεριών μετά την εκπαίδευσή τους.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία μελέτη παρέμβασης, όπου η αξιολόγηση έγινε με άμεση παρατήρηση. Η μελέτη διεξήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενός μεγάλου Τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Αθήνας. Το πρόγραμμα παρέμβασης διακρίνεται σε τέσσερις φάσεις, ενημέρωση, παρατήρηση συνηθειών, εκπαίδευση και παρατήρηση συνηθειών. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το έντυπο καταγραφής των πέντε ευκαιριών για την υγιεινή των χεριών του ΠΟΥ, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, το οποίο συμπληρώθηκε βάσει των οδηγιών του ίδιου του οργανισμού. Επίσης, αναρτήθηκαν αφίσες εντός του χώρου της ΜΕΘ που αφορούσαν «τα πέντε βήματα της Υγιεινής των Χεριών» και ήταν σχεδιασμένες με έντονα σχέδια και χρώματα ως υπενθύμιση εφαρμογής της Υγιεινής των Χεριών.
Αποτελέσματα: Πριν την παρέμβαση έγιναν συνολικά 224 καταγραφές. Από το σύνολο των παρατηρήσεων, σε 116 (51,8%) έγινε υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό υγρό, σε 102 (45,5%) δεν έγινε καθόλου υγιεινή των χεριών και σε 6 (2,7%) περιπτώσεις έγινε πλύσιμο των χεριών. Όσον αφορά τη χρήση γαντιών, 67 (29,9%) επαγγελματίες υγείας τοποθέτησαν γάντια, 60 (26,8%) απέρριψαν τα γάντια τους, 55 (24,6%) συνέχισαν με τα ίδια γάντια και 42 (18,8%) δεν φόρεσαν γάντια. Μετά την παρέμβαση έγιναν συνολικά 213 καταγραφές. Σύμφωνα με τις δράσεις που παρατηρήθηκαν μετά την παρέμβαση, 177 (83,1%) έκαναν υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό υγρό, ενώ 36 (16,9%) επαγγελματίες υγείας δεν έκαναν τίποτα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν, οι 92 (43,2%) αφορούσαν τοποθέτηση γαντιών, 91 (42,7%) απόρριψη γαντιών, 16 (7,5%) συνέχισαν με τα ίδια γάντια και 14 (6,6%) δεν φόρεσαν γάντια (σχήμα 13).
Συμπεράσματα: Η συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών διέφερε μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στη ΜΕΘ. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σαφές περιθώριο βελτίωσης στις πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων στη ΜΕΘ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΜΕΘ, Επαγγελματίες υγείας, Υγιεινή των χεριών, Λοιμώξεις, Συμμόρφωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Exarchou Chrysovalanto-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.