Η Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. - Προσδοκίες, Δυνατότητες και Επιχειρησιακή Διάσταση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2195110 633 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καλογιάννης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσάκωνας Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. - Προσδοκίες, Δυνατότητες και Επιχειρησιακή Διάσταση
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. - Προσδοκίες, Δυνατότητες και Επιχειρησιακή Διάσταση
Περίληψη:
Η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ (EUGS) αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα μιας διετούς διαδικασίας, η οποία είχε ως σημείο εκκίνησης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2013 και συντονίστηκε από το επιτελείο της Mogherini και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τη διεξαγωγή εκτεταμένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και με εκπροσώπους τρίτων χωρών.
Η ανάγκη για μία εκ βαθέων ανάλυση του περιφερειακού και παγκόσμιου στρατηγικού τοπίου που περιβάλλει την Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό αναγκαία και ζωτικής σημασίας. Το ευρύτερο πλαίσιο που περιβάλλει την ΕΕ αποτελείται από πολύ-επίπεδες προκλήσεις πολύπλοκης φύσεως που απαιτούν ειδικό χειρισμό και άμεση αντιμετώπιση.
Μέσω, λοιπόν, της παρούσας εργασίας επιχειρείται μία αρχική ανάλυση του περιεχομένου της νέας EU Global Strategy. Πιο συγκεκριμένα, διερευνούνται οι προσδοκίες και οι δυνατότητες που περιλαμβάνονται και περιγράφονται στην Παγκόσμια Στρατηγική και αναλύονται η επιχειρησιακή διάσταση της νέας Στρατηγικής και το πώς αυτή επηρεάζει τη διαμόρφωση της ΚΕΠΠΑ και ειδικότερα του επιχειρησιακού της βραχίονα, της ΚΠΑΑ, στην απώτερη προσπάθεια για μία μελλοντική αμυντική ενοποίηση της ΕΕ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΕΕ, Παγκόσμια Στρατηγική, θεσμικό κείμενο, στρατηγική, ΚΕΠΠΑ, ΚΠΑΑ, επιχειρησιακή διάσταση, απειλές, στρατηγική ανάλυση, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, αμυντική ενοποίηση, στρατιωτικές επιχειρήσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
41
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΔΕΣ_2017 - ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ.pdf (771 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο