H Οικονομική Διαχείριση των Δήμων στα χρόνια των Μνημονίων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2195123 660 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καραγιώργου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος - Κομνηνός Χλέπας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
H Οικονομική Διαχείριση των Δήμων στα χρόνια των Μνημονίων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H Οικονομική Διαχείριση των Δήμων στα χρόνια των Μνημονίων
Περίληψη:
Κατά την τελευταία εξαετία, τα μνημόνια συνεργασίας και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι δεσμευτικές οδηγίες του ευρωπαϊκού δικαίου επιτάσσουν την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Από τις ρυθμίσεις τους επηρεάζονται όλοι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι, οι οποίοι αποτελούν το πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πέραν, όμως, από τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των μνημονιακών επιταγών στα οικονομικά των Δήμων, με σημαντικότερες τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις λόγω περιορισμών των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, θεσπίστηκαν διαδικασίες και έλεγχοι οι οποίοι διασφαλίζουν τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ασκήθηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, πολιτικές που στοχεύουν στην εξυγίανση των Δήμων και την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την αποφυγή δημοσιονομικών προβλημάτων στο μέλλον.
Έτσι, κατά την περίοδο 2010 - 2016 συντελέστηκαν ριζικές αλλαγές αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βασική κατεύθυνση την εξυγίανση της οικονομικής τους θέσης, η οποία μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από τη δημιουργία ελλειμμάτων και την αδιαφάνεια βασικών οικονομικών τους μεγεθών.
Ειδικότερα, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν αφορούν, κυρίως, στην διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού, στην παρακολούθηση των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και στην διασφάλιση μη συσσώρευσης νέων, στην παροχή της απαιτούμενης δημοσιονομικής πληροφόρησης και στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους μέσω στοχοθεσίας.
Σημαντικό μέτοχο στην πολιτική εξυγίανσης συνιστά το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ καθώς και το ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης για όσους Δήμους δεν έχουν την δυνατότητα να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Η αποτελεσματικότητα όλων των ανωτέρω θωρακίστηκε με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημοσιονομική ευθύνη, καθώς ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων καθίσταται πλέον αποκλειστικά υπεύθυνος για την εφαρμογή όλων των θεσμοθετημένων ρυθμίσεων.
Ως εκ τούτου, οι Δήμοι κλήθηκαν να λειτουργήσουν σε ένα παντελώς νέο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο αφενός τους δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και αφετέρου εξασφαλίζει τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων όλης της γενικής κυβέρνησης.
Η συνεισφορά της παρούσης εργασίας έγκειται στη συστηματική ανάλυση και σύνδεση του θεσμικού πλαισίου με τις επιδράσεις των ανωτέρω μέτρων. Η αξιολόγηση των εν λόγω πολιτικών από δημοσιονομικής απόψεως, μέσω δεικτών αξιολόγησης αλλά και μέσω ποιοτικής έρευνας στους μετόχους των εν λόγω πολιτικών, φανερώνει βελτίωση στην οικονομική θέση των δήμων καθώς και δημιουργία σημαντικών πλεονασμάτων, στους Δήμους ως σύνολο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιο Λογιστικό, Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, Πρόγραμμα Εξυγίανσης, Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, Προϋπολογισμός Δήμων, Δημοσιονομική Θέση, Εξυγίανση Δήμων, Δημοσιονομικά Μέτρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
165
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ - Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.